Globalna potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) u 2019. je porasla za 12,5 posto, na 359 milijuna tona, objavio je britansko-nizozemski energetski div Royal Dutch Shell

Europa je apsorbirala većinu rasta opskrbe lani. Jer, LNG je po konkurentnim cijenama podržavao energetski sektor u prebacivanju s ugljena na plin te je, k tomu, zamijenio opadajuću europsku proizvodnju i uvoz tog energenta. 

U izvješću se također procjenjuje kako će se globalna potražnja za plinom udvostručiti do 2040. kada bi trebala dosegnuti 700 milijuna tona. Jedan od razlogu tomu jest činjenica kako LNG ima ključnu ulogu u stvaranju niskougljičnog energetskog sustava. 

Naime, prilikom proizvodnje električne energije prirodni plin emitira između 45 i 55 posto manje emisija stakleničkih plinova i manje od desetine onečišćivača zraka u odnosu na ugljen. 


Dominantna Azija 

"Globalno tržište LNG-a nastavilo se razvijati u 2019. godini, uz povećanu potražnju za ukapljenim i prirodnim plinom u energetskim i ne-energetskim sektorima", izjavio je Maarten Wetselaar, direktor plinskog i odjela za nove energente u Shellu, dodajući kako će rekordna ulaganja u opskrbu zadovoljiti rastuću potrebu za tim najfleksibilnijim i najčišćim fosilnim gorivom. 

Prema očekivanjima, Azija će ostati dominantno područje u narednim desetljećima, dok će južna (Bangladeš, Indija i Pakistan) i jugoistočna Azija generirati više od polovine povećane potražnje.