Privremeno ograničavanje cijene plina, uz pregovore o cijeni s dobavljačima tog energenta i zajedničkom nabavom, trebalo bi srušiti cijene energije u Europskoj uniji, izjavila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

"Uvođenje ograničenja na opskrbu plinom je privremeno rješenje" i trebalo bi biti "propisno osmišljeno kako bi se osigurala sigurnost opskrbe", rekla je von der Leyen u Europskom parlamentu u Strasbourgu u Francuskoj. 

Ponajprije, mogao bi se ograničiti plin koji se koristi za proizvodnju električne energije, izjavila je. "Ali, smatram kako također moramo pogledati cijene plina izvan tržišta električne energije". 

Ograničavanje cijena plina trebalo bi pomoći u smanjenju volatilnosti cijena, istaknula je, ne dajući dodatne pojedinosti o predloženim ograničenjima.

 

Očuvanje jednakih uvjeta 

Von der Leyen također računa na pregovore o nižim cijenama s dobavljačima plina poput Norveške i zajedničke kupnje plina zemalja EU-a kako bi se smanjile cijene energije

"U nastavku našeg djelovanja dvije iste stvari ostaju najvažnije: to je djelovanje u jedinstvu i djelovanje u solidarnosti", rekla je. Mjere koje poduzimaju članice EU-a trebale bi "očuvati jednake uvjete unutar Europske unije", napomenula je. 

Njezine primjedbe dolaze u trenutku kada je njemački paket pomoći od 200 milijardi eura izazvao kritike jer si druge zemlje EU-a možda ne mogu priuštiti slične mjere te usred poziva na ograničenje cijene plina iz nekoliko glavnih gradova. 

Predsjednica Komisije rekla je da će te točke detaljno iznijeti u pismu čelnicima EU-a uoči dvodnevnog sastanka na vrhu u Pragu koji počinje danas, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

 

'General Zima' 

Ona je kazala da su zemlje EU-a postigle napredak u smanjenju svoje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači. Rusija je značajno smanjila izvoz energije u EU, što se smatra osvetom za potporu EU-a Ukrajini i sankcije Rusiji, kao reakciju na rusku invaziju koja je u tijeku. To je dovelo do naglog rasta cijena jer zemlje EU-a žure kupovati plin drugdje. 

U budućnosti bi 7,5 posto uvoza plina u EU dolazilo iz Rusije, u usporedbi s 41 posto prije rata, naglasila je. 

Skladišta plina u EU-u sada su popunjena 90 posto, primijetila je, nakon što su zemlje uspjele kupiti plin od drugih zemalja izvoznica poput Norveške, Alžira ili SAD-a. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin "nada se da će hladnoća i smanjenje opskrbe plinom te visoke cijene energije i niske temperature potkopati našu volju da nastavimo pružati podršku Ukrajini", dodao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove. 

"On čeka da stigne ‘general Zima’, koji je uvijek pomagao Rusiji u dobivanju sukoba", dodao je.