Bijela kuća ne dopušta američkim državnim agencijama da zaštite javnost od opasnosti vezanih uz hidrauličko frakturiranje, tvrdi čelnica organizacije za zaštitu hrane i vode Food and Water Watch. Američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) je najavilo da će od recenzije Zakona o politici zaštite okoliša izuzeti stambene kredite u ruralnim područjima, koji bi u suprotnom slučaju mogli ometati širenje proizvodnje prirodnog plina. Čelnica FWW-a tvrdi da je to protiv javnog interesa te da bi novi zakon mogao dovesti i do prebacivanja troškova za proizvodnju plina iz škriljaca metodom hidrauličkog frakturiranja na teret poreznih obveznika, javlja novinska agencija UPI .
Istodobno je poljski Državni geološki institut (PGI) procijenio da u Poljskoj ima deset puta manje rezervi plina iz škriljaca nego što se ranije mislilo. PGI je objavio procjenu da se veličina rezervi kreće u rasponu 346 - 768 mlrd. m3. Ranije je Geodetska uprava SAD-a (USGS) procijenila da ima 5,3 bil. m3! Prema novim procjenama, Poljska bi u rezervama prirodnog i plina iz škriljaca imala ukupno dovoljno plina za 36 - 65 godina domaće potrošnje, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'
No, Kina je zaključila prvi ugovor za istraživanje i proizvodnju plina iz škriljaca. Naime, kineska državna tvrtka CNPC je potpisala o tome ugovor s najvećom europskom naftnom tvrtkom Shell. Danas Kina uopće ne proizvodi plin iz škriljaca, ali do 2015. godine planira proizvoditi 6,5 mlrd. m3 godišnje. Kineske tvrtke uvelike kupuju i udjele u takvim projektima u SAD-u i Kanadi jer Kina ima ogromnu potrebu za energijom pa danas proizvodi 3 mlrd. t ugljena godišnje. Međutim, transport ugljena predstavlja poseban problem te Kina želi zbog logističkih, a i ekoloških razloga preći na plin. Međutim, inozemni stručnjaci procjenjuju da zbog razmještaja ležišta škriljaca i nedostatka vode, koja je nužna za proizvodnju, proizvodnja plina iz škriljaca u Kini još najmanje 10 godina neće imati znatniji udjel u energetskom miksu, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.