Novi izvori plina na jugoistoku Europe, poput potencijalne eksploatacije u rumunjskom dijelu Crnog mora, ne ugrožavaju isplativost gradnje LNG terminala u Omišlju na otoku Krku jer će potražnja za tim energentom samo rasti, a cijena padati, istaknuo je prekjučer u Ljubljani američki ministar energetike Rick Perry. Perry je u svibnju sudjelovao u Bruxellesu na potpisivanju dva ugovora o izvozu američkog plina u Europu, koji će udvostručiti američku izvozne napore na 112 milijardi m3 plina godišnje do 2020. SAD pak intenzivno radi na stvaranju preduvjeta da trošak opskrbe preko Krka bude konkurentan plinu iz plinovoda, što je dobra vijest za naše plinsko gospodarstvo.

Kritičari gradnje terminala na Krku ističu i kako dvadesetak LNG terminala koji danas već postoje u Europi trenutačno rade s četvrtinom kapaciteta. “Mislim da ti argumenti nisu legitimni”, kazao je Perry koji je u Sloveniju došao na summit Inicijative Tri mora. “Trebat će vam puno više plina nego što ćemo vam ga moći isporučiti”, istaknuo je američki ministar i dodao kako u Europi postoji sve veći apetit za čišćim energentima. “Ako Europa želi ekonomsku tranziciju, trebat će joj više energije”. Naveo je primjer Njemačke koja planira napustiti nuklearnu energiju. 

LNG kao nužnost

Ili će se svjetla ugasiti, ili će koristiti LNG. Nema treće opcije”, rekao je o Njemačkoj i dodao kako Washington svakako podržava gradnju terminala na Krku, “ne nužno zbog kupnje američkog plina”, nego jer je povećanje broja ruta i dobavljača “dobra formula za Europu” koja ne može biti slobodna i suverena ako će ovisiti samo o ruskom plinu.

"Američke rezerve plina su ogromne. , čak i ako Rusija nastavi subvencionirati svoje cijene plina , u jednom će trenu ostati bez plina", poručio je Perry. SAD je snažno kritizirao projekt Sjeverni tok 2 te je izjavio da je SAD posvećen pomoći Ukrajini da postane "ekonomski i općenito stabilizirana". Odbio je komentirati nedavnu najavu sankcija za kompanije koje sudjeluju u projektu Sjeverni tok 2. 

Szijjarto i Orban šalju poruku Hrvatskoj

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da je plinska infrastruktura u istočnoj Europi lošija nego na zapadu, ograničavajući povezivost i pristup energetskim izvorima. "Imamo zgodne planove na stolu, imamo lijepa obećanja ... o energetskim lukama koje bi mogle biti igrađene u regiji, ali grijanje stanova i rukovođenje gospodarstvom ne može biti bazirano samo na obećanjima", poručio je Szijjarto, očito aludirajući na hrvatski LNG-terminal na Krku, objavio je Eurativ. Inače, Mađarska i Hrvatska otežano komuniciraju o zakupu LNG-terminala na Krku zbog slučaja INA-MOL. 

Američka diplomacija

Mađarski predsjednik Viktor Orban u Bijeloj kući u razgovoru s Trumpom intenzivno lobira za Exxon Mobileov projekt eksploatacije plina iz rumunjskog dijela Crnog mora. Mađarska svim tim potezima nastoji postići još bolji dugoročni ugovor s Gazpromom, koji ističe krajem ove godine i treba biti produžen, te otvoreno govori da mu je projekt u Rumunjskoj bitniji od LNG-a na Krku. Što radi hrvatska diplomacija i kontaktira li s SAD-om da prisnaži u korist novog terminala na Krku, nije poznato. 

No, američki ambasador u Mađarskoj u nedavnom intervjuu tamošnjem portalu 444.hu rekao je da se intenzivno radi na tome da se smanje troškove opskrbe plinom preko Krka, čineći ga troškovno kompetitivnim plinu iz plinovoda. Veleposlanik David B. Cornstein rekao je da je nedavno saznao da je razmjer smanjenja troškova dostave dosegao takav stupanj da LNG ne bi bio skuplji od plina isporučenog plinovodom. To je sada ponovio i Perry.