Rumunjska plinska tvrtka Romgaz otkrila je nalazište plina iz škriljaca u Transilvaniji te želi pomoću nove tehnologije početi proizvodnju plina. Romgaz je već 1994. godine počeo otkrivati nalazišta nekonvencionalnog plina, a trenutno reevaluira svoja konvencionalna i nekonvencionalna nalazišta. Romgaz ima tri koncesije na plin iz škriljaca u Transilvaniji i još 5 u drugim dijelovima zemlje, međutim za komercijalnu proizvodnju su nužna velika ulaganja u infrastrukturu, prije svega u izgradnju novih skladišta plina. Rumunjska ima potencijal za gradnju podzemnih skladišta plina ukupnog kapaciteta 100 mlrd. m3 što je 30 puta više od sadašnjih kapaciteta, javlja rumunjski portal 'Nine o'Clock'.
Istodobno, rumunjska naftna i plinska tvrtka Petrom (u vlasništvu austrijske naftne i plinske tvrtke OMV) , planira do 2014. godine investirati 0,8 - 1,2 mlrd. eura. Najveći dio investicija namijenjen je za projekte istraživanja i proizvodnje nafte i plina, javlja rumunjski dnevnik 'Ziarul Financiar'.
No, najznačajnija rumunjska energetska tvrtka Hidroelectrica je od suda zatražila proglašenje nesolventnosti. Stručnjaci tu odluku tumače na različite načine. Neki smatraju da bi to moglo poslužiti kao način lakšeg provođenje restrukturiranja i poništavanja štetnih ugovora o prodaji energije, a drugi da je to uvod u jeftinu rasprodaju tvrtke stranim tvrtkama, također javlja 'Nine o'Clock'.