Ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak danas je u Dugopolju, na Plinacrovoj mjerno-redukcijskoj stanici Split pustio u rad IV. dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije. EVN Croatia, koncesionar za opskrbu plinom Splitsko-dalmatinske županije najavljuje da bi prvi kupci na distribucijski sustav u Dugopolju mogli biti priključeni početkom iduće godine, a trebat će šest mjeseci do godinu dana za izgradnju plinovoda do Splita i priključenja u tom gradu.
Otvaranju plinovoda je prethodila uspješno završena izgradnja izuzetno zahtjevnog magistralnog plinovoda Benkovac – Dugopolje, dugog 96,5 km, u čiju je gradnju Plinacro uložio 277,7 milijuna kuna. Potrebna sredstva osigurana su dijelom iz vlastitih izvora, a dijelom iz sredstava Europske investicijske banke (EIB). Magistralni plinovod Benkovac-Dugopolje, promjera cijevi od 500 mm i maksimalnog radnog tlaka od 75 bara, dio je IV. dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije. Četvrti dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije od Benkovca do Dugopolja dio je planiranog i izgrađenog plinovodnog sustava RH čijom je izgradnjom izvršeno povezivanje s postojećim plinovodnim sustavom RH te omogućena plinofikacija Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Tim dijelom obuhvaćeni su uz magistralni plinovod Bosiljevo – Split i regionalni plinovodi Šibenik – Knin te dva odvojna plinovoda za Tisno na otoku Murteru i Trogir.
Taj dio sustava lociran je unutar južnog područja Zadarske županije uz grad Benkovac i općinu Stankovce, na području Šibensko-kninske županije kojoj pripadaju gradovi Vodice, Skradin, Šibenik, Drniš, Knin te općine Pirovac, Tisno, Bilice, i Biskupija, te na području sjevernog dijela Splitsko-dalmatinske županije uz grad Solin i općine Prgomet, Primorski dolac, Seget, Lečevica, Klis i Dugopolje.  Izgradnja tog plinovoda započela je u srpnju 2011. godine, a završila je u veljači 2013. godine. Uporabna dozvola izdana je 29. travnja ove godine nakon izvršenog tehničkog pregleda. Plinacro je završetkom ovoga projekta postigao gotovo 95% teritorijalne pokrivenosti Republike Hrvatske modernim plinskim transportnim sustavom. Nastavak razvoja plinskog transportnog sustava prema jugu planira se izgradnjom Jonsko-jadranskog plinovoda kojim bi se hrvatski plinski transportni sustav povezao s projektom TAP (Trans Adriatic Pipeline). Tada ćemo stvoriti preduvjete dobave kaspijskog plina na hrvatsko tržište i tržišta u okruženju i dostići 100% pokrivenost teritorija RH plinskim transportnim sustavom, kažu u Plinacru. Predsjednik Uprave Plinacra Marin Zovko najavio je da će Plinacro ove godine investirati oko 110 milijuna kuna. Investicija u 290 kilometara dugi plinovod od Bosiljeva do Dugopolja vrijedna je 1,15 milijardi kuna. To je financirano iz 50% vlastitih sredstava kroz tarifu za transport plina, a ostatak čini kredit EIB-a.