Predsjednik njemačkog regulatora Bundesnetzagentur Jochen Homann rekao je da je proces certificiranja zaustavljen rusko-njemačkog plinovoda Sjeverni tok 2, dok operater Nord Stream 2 AG sa sjedištem u Švicarskoj na dostavi dokumente o prijenosu imovine na novu njemačku tvrtku. Sjeverni tok 2 s kapacitetom od 55 mlrd. m3 godišnje dovršen je u rujnu, ali ne može početi s radom, što stavlja veliki pritisak na plinsko tržište u EU, u kojem su cijene više nego učetverostručene u odnosu na početak godine. 

Homann je rekao da proces certificiranja uključuje prvu preliminarnu odluku regulatora nakon koje slijedi revizija Europske komisije."Imajući sve to na umu, u prvoj polovici godine neće biti odluke", rekao je Homann. Njemački premijer Olaf Scholz rekao je danas da nema smisla vezati slučaj Sjevernog toka s deeskalacijom sukoba oko Ukrajine, dok je ruski predstavnik u EU rekao je da je njemačko odugovlačenje s certifikacijom Sjevernog toka čisto politička odluka, objavio je Reuters.


Bundesnetzagentur je u studenom obustavio postupak certificiranja Nord Stream 2 AG, a regulatoru još nije stigla ažurirana dokumentaciju. "Čim dobijemo dokumente, ponovno počinje razdoblje pregleda", rekao je homann. Nakon što regulator izda svoj nacrt odluke, prosljeđuje ga Europskoj komisiji koja treba dati svoje mišljenje, što bi moglo potrajati i do četiri mjeseca prije nego što se slučaj vrati njemačkom regulatoru na donošenje konačne odluke.