Plinovod "Turski tok" koji doprema ruski plin na Balkan, bit će završen najkasnije do kraja godine te će tako moći opskrbiti Bugarsku, Srbiju, BiH i vrlo brzo pokriti dio potreba Mađarske, kaže izvršni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, piše portal Srbija danas. 

Trenutno Srbija još uvijek prima plin iz samo jednog smjera, preko Ukrajine, a Gazprom kaže da bi uz ometanje koje može biti uzrokovano komercijalnim sporovima, njihov tranzit kroz plinovode u Ukrajini također mogao biti poremećen, ako Ukrajina ne može pravilno održavati mrežu i jamči sigurnost svojih plinovoda zbog tekućeg vojnog sukoba ili nedostatka financijskih sredstava ". 

Smjer iz Bugarske

Bajatović objašnjava da Srbija, kako bi imala sigurnu i redovitu opskrbu plinom, razvija i alternativni scenarij iz smjera "Baumgartena", najvećeg skladišta plina u Europi, do kojeg plin može doći i plinovodom "Sjeverni tok". Inače, do početka tranzita kroz Bugarsku u Srbiji će biti postavljene četiri kompresorske stanice. 

Riječ je o postajama za prihvat plina iz smjera Bugarske, čija je minimalna potrošnja 8,4 milijuna kubika plina dnevno, kao i o još tri stanice za odvajanje od plinskog transportnog sustava čija projektna potrošnja iznosi od dva do 4,6 milijuna kubika plina dnevno.