Europsko lobističko udruženje za plin Eurogas upozorilo je da bi prestanak financiranja projekata na plin kroz zajmove EIB-a u Europskoj uniji potkopalo niskougljične ciljeve, jer će zamjena ugljena plinom biti skuplja i sporija. Odbor EIB-a koji uglavnom čine ministri financija EU članica uskoro će raspravljati o prijedlogu da banka do kraja 2020. prestane financirati novi projekte na fosilna goriva. EIB je 2018. s 2,4 milijarde eura podupreo projekte u iskorištavanje fosilnih izvora energije, a krajem srpnja iznio je nacrt nove politike poticanja koji predviđa izlazak iz kreditiranja projekata u nafti i plinu.

Potrebna razlika

"To je velika pogreška. Ako EIB donese takvu odluku i ne napravi nikakvu razliku između fosilnih godiva imat ćemo poteškoća zamijeniti postojeću flotu elektrana na ugljen i nećemo ispuniti svoje klimatske ciljeve", izjavio je Philippe Saquet, direktor Eurogasa za Reuters. Skorašnja predsjednica EK Ursula von der Leyen pozvala je EIB da svake godine investira između 70 i 80 milijardi eura u zelene projekte. 

Potpora

Eurogas je i službeno podupreo europske članice koje žele ugljičnu neutralnost do 2050., ali drže da bi najbrži način za smanjivanje emisija bila zamjena ugljena plinom, no treba im potpora zelenih aktivista koje lobiraju za ukidanje svih potpora fosilnim izvorima. Radikalna promjena politike EIB-a bila bi naprosto šokantna za industriju. EIB je npr. s 1,5 milijarde eura kreditirao projekt Transjadranskog plinovoda (TAP) kojim se Europa diversificira od ruskog plina, te brojne druge projekte.