Polovina od više od tri milijuna kućanstva i tvrtki u Belgiji, koji danas još uvijek koriste energetski slabiji plin iz nizozemskih plinskih polja Groeningen-Slochteren, morat će pregledati i po potrebi mijenjati svoja plinska trošila pošto je Nizozemska najavila da će do 2030. posve prestati izvoziti svoj plin. Slabiji plin zamijenit će onaj energetski bogatiji, koji već koristi pola Belgije, a starija trošila ne mogu raditi na njega.  Nizozemski plin ima kalorijsku vrijednost prosječno 10,3 kWh/m3, dok bogatiji plin ima prosječnu kalorijsku vrijednost od 11,4 kWh/m3, što znači da se izgaranjem 1 m3 energetski slabijeg plina oslobađa cca 15% manje energije nego kod izgaranja iste količine kalorijski bogatijeg plina. 

Zamjena trošila

Svim potrošačima plina koji će se prebaciti iz siromašnog plina u bogati, morat će se pregledati plinski uređaji i po potrebi prilagoditi ili zamijeniti ako su previše zastarjeli i nekompatibilni s bogatim plinom. To znači da mogu biti sigurni da će njihova trošila i dalje raditi ispravno i sigurno. Pod trošila se podrazumijevaju bojleri, grijalice, štednjaci, plinske grijalice te dekorativni otvoreni plinski plamenovi.


Računa se da 1,6 milijuna privatnih kupaca i tvrtki u Bruxellesu i u provincijama Antwerpen, Limburg, Flamanski Brabant, Valonski Brabant, Liège, Hainaut i Namur koji koriste nizozemski plin će se morati adaptirati na bogati plin koji će stizati iz Norveške, Velike Britanije, Katara i Rusije. Kako je broj potrošača velik, to se ne može učiniti jednim potezom. Operacije pretvorbe započela je 2018. i trajat će do 2029. 

Nema pomoći države

Računa se da su plinska trošila proizvedena nakon 1978. generalno kompatibilna za bogatiji plin ali katkad moraju biti adaptirana da rade sigurno. Plinska trošila kupljena u drugim zemljama najvjerojatnije ne zadovoljavaju zakonske standarde i morat će biti promijenjena. 

Onima sa starim trošilima država neće sufinancirati nabavu novih trošila već potrošačima poručuje da mogu računati da će novija trošila imati 25% manju potrošnju, ali neke pokrajine ipak daju darovinice za nabavu novih trošila. U Bruxellesu, gdje promjena zahvaća pola milijuna potrošača, konverzija će trajati od 2020. do 2022., grad je podijeljen u tri zone i svakog ljeta ići će se sa pregledima i zamjenama. Promjena neće utjecati na račune za plin.