Turski premijer Recep Tayyip ERDOĞAN i azerbajdžanski predsjednik Ilham ALIJEV potpisali su ugovor o gradnji Transanatolijskog plinovoda (TANAP) kojim će se azerbajdžanski plin izvoziti u Europu. Plinovod bi u početku trebao imati kapacitet 10 mlrd. m3 godišnje u 2018. godini, za kada je planiran početak rada, a do 2023. bi se kapacitet povećao na 23 mlrd. m3 te još na 31 mlrd. m3 godišnje do 2026. Prema najavama turske strane, plinovod bi trebao biti tako napravljen da omogući i uvoz plina iz Turkmenistana.
Ostaje nejasno kojom rutom će novi plinovod prolaziti, a neki izvori navode da će ići kroz Bugarsku, što bi eliminiralo iz igre Trans-jadranski plinovod (TAP), te u igri ostavilo West Nabucco i SEEP, konstatira Euractive. Europa je pozdravila potpisivanje ugovora o TANAP-u.
Očekuje se da će projekt TANAP stajati 7 mlrd. dolara, a 20% udjela bi imala turska državna naftna tvrtka TPAO, dok bi azerbajdžanska državna naftna tvrtka SOCAR imala preostalih 80%, prenosi bugarski dnevnik 'Novinite'.
No, istodobno je turkmenistansko Ministarstvo vanjskih poslova optužio Azerbajdžan i za 'nezakonite radnje' protiv turkmenistanskog plovila koje je obavljalo istraživačke poslove na naftnom polju duž granice na Kaspijskom jezeru. Veliko naftno i plinsko polje koje je u Turkmenistanu poznato kao Serdar, a u Azerbajdžanu kao Kapaz, sadrži 80 mil. t nafte i 32 mlrd. m3 plina, no ono je predmet sporenja jer granice dvije zemlje nisu definirane. Dvije zemlje su 2008. godine postigle dogovor da neće poduzimati nikakve istražne i proizvodne aktivnosti u spornom području, dok se ne postigne sporazum o razgraničenju, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.