Ukupna potrošnja plina u Hrvatskoj prošle godine iznosila je 2,82 milijarde m3, što je šest posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Za usporedbu, 2011. potrošeno je 2,99 milijardi m3 plina, a 2010. godine potrošeno je 3,02 milijarde m3. Te podatke iznijela je dr. sc. Kristina Čelić, načelnica sektora za energetiku u Ministarstvu gospodarstva na stručnom skupu 12. Plinarski forum koji se u organizaciji tvrtke Energetika marketing upravo odvija u hotelu Antunović u Zagrebu, a okupio je više od 200 sudionika. 
Potrošnja plina u industriji u kontinuiranom je padu, pa je primjerice, Petrokemija lani potrošila 6% manje plina nego godinu ranije. Lani je proizvedeno ukupno 2,01 milijardi m3 domaćeg plina, a na tržištu se našlo 62% plina iz domaćih izvora. Čelić je kazala da ova plinska sezona što se tiče opskrbe uprkos netipično dugotrajnoj hladnoći i obilnim oborinama protječe uredno. U ovom trenutku u plinskom skladištu Okoli nalazi se čak 320 milijuna m3 plina, što znači da će se isporuke iz skladišta produljiti do sredine travnja. Kad je riječ o dionicima na tržištu plina lidersku poziciju lani je dalje držao Prirodni plin koji je isporučio 94,2% plina, slijedi Prvo plinarsko društvo s 2,4% tržišnog udjela, Vetropack s 1,1%, Crodux plin s 0,8% te Petrokemija s 0,6% isporučenih količina. Novi Zakon o tržištu plina obvezuje proizvođače plina da sav proizvedeni plin isporučuju u hrvatski plinski transportni sustav, a uz aktualnu zajamčenu dobavnu cijenu plina za kućanstva fiksiranu na 2,20 kn/m3, očekuje se da će konkurencija moći ponuditi jeftiniji plin. 

O uvođenju trošarina na prirodni plin govorila je pravnica Vesna Kumpar Tasevski iz Carinske uprave Zagreb. Trošarine za sve energente i električnu energiju nametnute su s danom ulaska u Europsku uniju, a trošarinski obveznici tijekom travnja morat će se prijaviti u poseban Registar. Trošarine za prirodni plin koji se troši u kućanstvima neće se uvoditi, kao ni za plin u upotrebi u javnim i državnim ustanovama te za plin u neposlovnoj uporabi kao što je primjerice plin za pogon automobila. Međutim, trošarine za plin koji se koristi za grijanje u poslovnim prostorima naplaćivat će se 4 kn/MWh, a za grijanje u neposlovnim postorima 8 kn/MWh. Opskrbljivači će trošarinu izraženu na izdanom računu morati platiti u roku zadnjeg dana u mjesecu u kojem su obračunali potrošnju za prethodni mjesec, koji se smatra jedim obračunskim razdobljem. Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) dipl. ing. Tomislav Jureković naglasio je da ta agencija računa da će do kraja travnja dovršiti nacrt nove metodologije za izračun cijena trasporta plina, a u svibnju bi trebala biti dovršen i nacrt metodologije za distribuciju plinom. “Želimo se približiti svima vama. U sklopu revizije rada regulatora radit ćemo više sa zainteresiranom javnošću, oformit ćemo stalne savjetododavne ekspertne skupine kako bi testirali provodivost propisa i brzo reagirali”, rekao je Jureković. 
 
Govoreći o sigurnosti opskrbe prof. dr. sc. Igor Dekanić s RGN-a istaknuo je da će plin zbog skupoće obnovljivih izvora energije igrati sve važniju ulogu u europskom energetskom miksu, no problem s njim je što njegova upotreba implicira snažnu uvoznu zavisnost. Stoga, Hrvatska treba izgraditi vršno skladište plina, novo sezonsko skladište te uspostaviti strateške zalihe plina te isplanirati strateško skladištenje za naredni period. U nstavku skupa bit će riječi o učinkovitijoj i sigurnijoj primjeni plina, kunim priključcima i ispustu dimih plinova te o suradnji plinoservisera i dimnjačara.