Prvo plinarsko društvo jedna je od tvrtki koja su iskazale interes za dokapitalizaciju Petrokemije, koja bi na izvanrednoj skupštini 11. prosinca konačno tvrtku trebali pustiti u privatizaciju. Prije toga temeljni kapital tvrtke smanjen je s 386 milijuna kuna na 42,9 milijuna, a u prosincu je plan povećati ga za 450 milijuna kuna izdavanjem novih 45 milijuna dionica na burzi nominalne vrijednosti 10 kuna. Interes za ulazak u tvrtku osim PPD-a iskazali su INA, EBRD, HEP, Janaf i nekoliko mirovinski fondova. Igrači iz branše, poljski Azoty objavio je da zbog rizika identificiranih u due dilligenceu neće sudjelovati u procesu, a šuška se i da Borealis razmišlja o povlačenju. Kako neslužbeno doznajemo iz PPD-a, oni su i dalje u igri i priželjkuju da se u sklopu sadašnjeg modela oformi široki konzorcij koji će upravljati tvrtkom, a ako je riječ o partnerstvu nema tog partnera koji bi im bio neprihvatljiv. Trenutni dospjeli dug Petrokemije prema PPD-u iznosi oko 140 milijuna kuna, dok je stvarni dug veći i penje se na oko 260 milijuna kn.
Kutinski gubitaš uskoro će se suočiti s poteškoćama koje potencijalni partneri za dokapitalizaciju žele izbjeći, a riječ je o ekološkim dozvolama za rad pojedinih postrojenja, koje ističu krajem ove godine, a bez kojih je rad tvrtke nemoguć. Naime, procjenjuje se da u naredne dvije godine u rješenje problema otpadnih voda i u postrojenje amonijak treba investirati oko 35 milijuna eura, što bi se moglo uz korištenje EU fondova ali tvrtka prvo mora pokazati stabilnost u poslovanju, što dokapitalizacija omogućava. Nadalje, tu je i problem rješavanja odlagališta fosfogipsa, što je izdvojeno u zasebnu tvrtku koja se neće privatizirati, a i tu za lokalnu samoupravu i državu postoji mogućnost korištenja EU fondova. To je tim bitnije jer je riječ o investiciji koja varira između 17 i 50 milijuna eura. Potencijalni partneri u dokapitalizaciji ne žele probleme s državnim potporama jer je prije dvije godine uloženo 250 mil. kn kroz kredit s državnim jamstvima. Također, PPD priželjkuje regulatornu segmentaciju tarifa za transport plina na magistralnim plinovodima, što bi dovelo do jeftinijeg plina za velike potrošače među koje pripada Petrokemija.  
Grupacija Energija naturalis, u kojoj se nalaze sve tvrtke među koje pripada i PPD, čak 70% svog ovogodišnjeg prihoda ostvaruje u inozemstvu. Najnoviji potez bilo je ljetošnje otvaranje tvrtke u Švicarskoj PPD Global, kako bi lakše financirali poslovne operacije, među kojima je sve jače trgovanje energijom. Gradnja terminala u Luci Ploče napreduje uspješno - 50.000 m3 skladišnog prostora već je sagrađeno i iznajmljeno, a 60.000 m3 započeta je gradnja. Tvrtka iskazuje interes za participacijom u poslovima istraživanja nafte i plina u Mađarskoj i Hrvatskoj, dok na domaćem tržištu plina priželjkuju krajnju deregulaciju kad je riječ o cijeni plina za kućanstva. Država u nacrtu novog Zakona o tržištu plina unosi 2021. godinu kao krajnji datum za otvaranje tržišta, a u PPD-u smatraju da je već sada za to sazrelo vrijeme.