S hrvatskog LNG terminala na Krku u Mađarsku je u srijedu stigao prvi cestovno transportirani ukapljeni prirodni plin (LNG). Isporuka LNG-a tvrtke Arelgas dodala je novi način i rutu mađarskom lancu opskrbe plinom koji trenutno služi uglavnom u transportne svrhe, ali će uskoro biti otvoren i za industrijsku upotrebu. LNG koji se transportira cestom opskrbljuje prirodnim plinom distribucijska mjesta za LNG za kamione ili industrijska mjesta koja nisu povezana s prijenosnom mrežom. 

LNG Hrvatska, operater terminala na Krku, ovog je proljeća počeo nuditi usluge pretovara LNG-a izravno s plovila na kamione. “Nakon što je Arelgas uspio uspješno proći kroz složeni postupak dobivanja dozvola za korištenje terminala, prva mađarska prikolica za LNG utovarena je i prevezena u Mađarsku u srijedu”, izvijestio je Arelgas dodajući da je plin prodavao MVMCeenergy. 

Arelgas investiciju smatra prekretnicom u smislu sigurnosti opskrbe, diverzifikacije transportnih ruta i mogućnosti smanjenja troškova. Tvrtka je dodala da će također pomoći u ublažavanju energetske krize i jačanju kapaciteta transporta plina ne samo za sektor čistog transporta nego i za druge industrijske korisnike. Mađarska trenutno ima tri LNG punionice, od kojih dvije upravlja Arelgas uz autocestu M0, a treća će uskoro biti otvorena u blizini Mosonmagyaróvára, uz autocestu M1. Očekuje se da će se 2023. broj benzinskih postaja u Mađarskoj udvostručiti u skladu s potrebama rastuće flote vozila na LNG, objavio je CEEEnergy news.