Poljska naftna i plinska skupina PGNiG osigurala je kapacitet uplinjavanja na plutajućem terminalu za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (LNG) u litavskoj luci Klaipėda. 

Zahvaljujući ugovoru s operatorom tog LNG terminala, tvrtkom Klaipedos Nafta, PGNiG-u se omogućava uvoz više od 0,5 milijardi kubičnih metara prirodnog plina godišnje. Rok rezervacije je 10 godina, javlja PGNiG

"LNG igra ključnu ulogu u strategiji diverzifikacije opskrbe Poljske i Litve. Nakon što je osigurao dugoročnu rezervaciju kapaciteta ponovnog uplinjavanja na terminalu u Klaipedi, PGNiG će moći upotrijebiti svoju stručnost u trgovini LNG-jem kako bi se povećala dostupnost plina za kupce u obje zemlje. Uvjerena sam da će suradnja Klaipedos Nafte i PGNiG-a ne samo pridonijeti poslovnim planovima obiju kompanija, već će omogućiti i daljnju integraciju tržišta plina u ovom dijelu Europe", kaže Iwona Waksmundzka-Olejniczak, izvršna direktorica PGNiG-a.

 

Plinska interkonekcija 

"Drago nam je što je PGNiG početkom ove godine uspješno počeo koristiti LNG terminal u Klaipėdi i izrazio zanimanje za dugoročnu predanost. Dodjela dugoročnih kapaciteta proširuje našu buduću suradnju i dodatno će pridonijeti boljoj energetskoj sigurnosti regije i učinkovitom korištenju infrastrukture u Klaipėdi", rekao je Darius Šilenskis, izvršni direktor KN-a. 

Inače, PGNiG je početkom ove godine počeo koristiti LNG terminal u luci Klaipėda. Prvi LNG koji je naručila skupina PGNiG isporučen je 6. svibnja. Od tada je PGNiG primio šest isporuka. 

Nakon uplinjavanja, dio LNG-ja prodan je kupcima iz baltičkih zemalja, dok je ostatak transportiran na poljsko tržište putem plinske interkonekcije Poljska–Litva, koja je puštena u rad u svibnju.