Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je 20. kolovoza da je Rusija spremna nastaviti isporučivati ​​plin u Europu preko Ukrajine i nakon 2024. godine, ali da je Moskvi potrebna jasnoća buduće europske potražnje za plinom prije nego što pristane na bilo koji novi sporazum o tranzitu. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Putin je također rekao da će Rusija nastaviti tranzit plina preko Ukrajine nakon završetka plinovoda Sjeverni tok 2, dodajući da je ostalo još samo 15 km veze za postavljanje. 

Ruski Gazprom krajem 2019. pristao je na tranzit 65 milijardi m3 plina preko Ukrajine 2020. i 40 milijardi m3 na godinu u razdoblju 2021.-2024., što je znatno manje od nedavnog tranzitnog vrhunca od 94 milijardi m3 2017. Pitanje je iznimno važno jer se EU suočava s nedovoljnom opskrbom ove zime i općenito iznimno lošim trgovačnim i tehničkim okolnostima oko dobave plina na bilo koji način. Putin je rekao da će Rusija nastaviti poštivati ​​svoje trenutne ugovorne obveze u vezi s ukrajinskim tranzitom, čak i nakon što se Merkel povuče nakon njemačkih izbora u rujnu i završetka Sjevernog toka 2. 

Rusiju brine europska zelena tranzicija

Putin je dodao da je čak i nakon 2024. godine, kada istječe njezin sadašnji petogodišnji ugovor s Kijevom, Rusija "spremna nastaviti s tranzitom plina kroz Ukrajinu". No, rekao je, Rusija mora znati kolika bi bila količina plina za isporuku kroz Ukrajinu i koliko dugo. "Za to moramo dobiti odgovor, uključujući i naše europske partnere - koliko su spremni kupiti od nas?Ne možemo potpisati tranzitni ugovor ako nemamo ugovore o opskrbi naših potrošača u Europi", rekao je. 

S obzirom na europske ambicije za zelenijim energetskim sustavom, Putin je rekao da je pitanje: "Koliko će našeg plina Europa kupiti?" To je, rekao je, predmet rasprave. "Ovo je čisto komercijalno pitanje", dodao je. Merkel je boravila u posljednjem radnom posjetu Moskvi kao kancelarka, a razgovori su uslijedili manje od mjesec dana nakon što je Berlin sa SAD -om potpisao pakt o energetskoj sigurnosti čiji je cilj spriječiti Rusiju u korištenju energije kao geopolitičkog oružja. Njemačka vlada je 18. kolovoza imenovala Georga Grafa Walderseea za posebnog predstavnika vlade za ukrajinski tranzit plina, što je uslijedilo nakon što je Washington početkom ovog mjeseca imenovao Amosa Hochsteina za višeg savjetnika State Departmenta za energetsku sigurnost, piše SP Global.