Pristupanje plinovodu Turski tok prioritet je za Mađarsku, jer će otvoriti alternativni put opskrbe ruskim plinom, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u srijedu nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Budimpešti. 

"Što prije mu se pridružimo, to će biti bolje za nas", rekao je, među ostalim, Orban na konferenciji za novinare. 

Zahvaljujući plinovodu Turski tok koji se proteže od Turske, preko Bugarske i Srbije, do Mađarske otvara se dodatni smjer opskrbe mađarskog tržišta plinom koje se sada oslanja na ruske isporuke iz Ukrajine, javlja agencija Reuters. Mađarska dionica Turskog toka je duga 15 kilometara. 


Bugarski i srpski partneri

Rusija pozdravlja sudjelovanje Mađarske u projektu Turski tok, izjavio je Putin. On je dodao kako je Mađarska za Rusiju vrlo važan partner u opskrbi Europe plinom te da bi radovi na mađarskom dijelu plinovoda mogli početi iduće godine. 

"Već smo završili radove na Crnom moru te ćemo dovršiti i one na kopnu. A aktivnosti s bugarskim i srpskim partnerima okončat ćemo otprilike krajem sljedeće godine", izvijestio je Putin, objavila je ruska novinska agencija TASS.


Szijjarto s Gazpromom

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto susreo se s predstavnicima Gazproma i Rosatoma. Szijjarto je naglasio kako Mađarska u skladištima trenutačno ima pohranjeno 6,4 milijarde m3 plina, što stavlja zemlju "u poziciju da već započne pregovore o opskrbi za iduću ogrjevnu sezonu", javlja Hungary Today. 

Ministar i čelnik Gazproma Aleksej Miller usuglasili su se oko nastavka isporuke ruskog plina idućeg travnja, a Mađarska će kupiti dvije milijarde m3 plina od Gazproma, što je ista količina kao ove godine. 

Tijekom razgovora s predstavnicima Rosatoma o novim blokovima u NE Paks Szijjarto je naglasio kako je dobivanje tehničke dozvole za gradnju nuklearke u listopadu ključni korak za njezinu izgradnju, a idući važan korak bit će zahtjev za građevinsku dozvolu prije kraja lipnja iduće godine.