Tokovi ruskog plina prema istoku preko plinovoda Jamal-Europa u Poljsku iz Njemačke pali su u petak ujutro u skladu s nominacijama ili zahtjevima za plinom, pokazali su podaci operatera plinovoda Gascade. Izlazni tokovi na mjernoj točki Mallnow na njemačkoj granici iznosili su 799.300 kWh/h oko 06 h u petak, što je pad od oko 2.732.330 kWh/h ranije ujutro. Fizički protok u Njemačku kroz plinovod Sjeverni tok 1 preko Baltičkog mora bio je stabilan na 29.291 kWh/h, pokazali su podaci operaterske tvrtke. 

Ruski proizvođač plina Gazprom ovog je mjeseca rekao da će kapacitet kroz plinovod biti smanjen na samo 40% zbog odgođenog povrata opreme koju servisira njemački Siemens Energy u Kanadi. Sjeverni tok će biti u redovitom godišnjem održavanju od 11. do 21. srpnja, što je izazvalo zabrinutost oko toga hoće li se tokovi ponovno pokrenuti nakon završetka održavanja. 

Nominacije za tokove plina u Slovačku iz Ukrajine preko granične točke Velke Kapusany iznosile su oko 37,3 milijuna kubičnih metara dnevno, što se malo promijenilo u odnosu na prethodni dan, pokazali su podaci ukrajinskog operatera prijenosnog sustava. Gazprom je rekao da je njegova opskrba Europom plinom preko Ukrajine preko ulazne točke Sudzha u petak iznosila 42,1 milijuna kubičnih metara u usporedbi s 42,2 milijuna kubnih metara u četvrtak, javlja Reuters. Plinska skladišta u Europi trenutno su na 57,9% kapaciteta, a hrvatsko plinsko skladište Okoli je na 30,2% i puni se.