Sjedinjene Države i Njemačka poduzet će mjere protiv Rusije ako koristi plinovod Sjeverni tok 2 kako bi naštetila Ukrajini ili drugim istočnoeuropskim zemljama, pokazuju dva izvora upoznata s bilateralnim sporazumom koji se očekuje danas. Sporazumom, koji su posljednjih mjeseci kovali visoki američki i njemački dužnosnici, a prvi je o njemu u utorak izvijestio Reuters, riješit će se dugogodišnji spor oko plinovoda od 11 milijardi dolara, koji je sada 98% dovršen, a koji se gradi ispod Baltičkog mora za transport plina iz arktičke regije do Njemačke. 

Američki dužnosnici se nastavljaju protiviti Sjevernom toku, ali rekli su kako će američko-njemački sporazum ublažiti mogućnost da Rusija koristi plin kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja u regiji. Sjedinjene Države brinu da bi Rusija mogla prekinuti opskrbu Ukrajini ili drugim zemljama kao način agresije, a također strahuju da će Ukrajina ostati bez tranzitne naknade za plin. Sporazum će zasad spriječiti nastavak u Kongresu naloženih sankcija protiv Nord Stream 2 i njegovog izvršnog direktora. 

Energetski fond za Ukrajinu

Predsjednik Joe Biden odrekao se tih sankcija u svibnju kako bi obje strane imale vremena za pregovore. Ali predsjednička administracija zadržava pravo korištenja sankcija od slučaja do slučaja, u skladu s američkim zakonom, rekao je jedan od izvora. Njemačka je također pristala dati svoj doprinos novom fondu od milijardu dolara za pomoć Ukrajini u prelasku na čistije izvore energije i poboljšanje njezine energetske sigurnosti, rekao je jedan od izvora. Novac bi trebao doći iz privatnih izvora, te biti poduprijet državnim jamstvima, a Bloomberg je izvijestio da će Njemačka uložiti 175 mil. USD.