Zakonski nacrt o uvođenju sankcija kompanijama koje sudjeluju u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2, što povezuje Rusiju i Njemačku a Sjedinjene Države mu se protive, nije prošao u četvrtak u američkom Senatu. Tekst koji su u Senatu predložili republikanci predviđa sankcije za sve subjekte koji sudjeluju u planiranju, izgradnji i korištenju tog podmorskog plinovoda dugog 1.230 km. Plinovod bi trebao udvostručiti količine plina koje dobiva Njemačka a njegovo puštanje u rad olabavilo bi cijenu plina na tržištu koja je i dalje pet puta viša nego što je bila prije godinu dana. 

U Senatu je nekolicina demokrata glasovala kao i njihovi konzervativni kolege, no 60 glasova za sankcije nije prikupljeno. U tekstu koji ima potporu Bijele kuće, poziva se SAD da "promisli o raspoloživim i o prikladnim mjerama" kojima bi se spriječilo puštanje u rad Sjevernog toka 2 koji se naziva "sredstvom zlonamjernog utjecaja Ruske Federacije", javlja CNBC. 

Ruski diplomati jučer su izjavili da ne žele ni potvrditi ali niti isključiti ruske vojne aktivnosti u Latinskoj Americi, oko Kube i Venecuele, ako SAD i saveznici ne prestanu vojne aktivnosti oko ukrajinsko-ruskog sukoba. Oko Ukrajine razmješten je velik broj vojnika Rusije i NATO-a i situacija je vrlo oštra, jer Rusija nipošto ne želi prihvatiti ulazak Ukrajine u NATO, pa ni po cijenu rata. Političke napoetosti odražavaju se na cijenu plina. Plinom se na TTF-u za dan unaprijed danas trguje po 85 EUR/MWh, za isporuke u ožujku trguje se po 92 EUR/MWh, a za travanj cijena pada na 74 EUR/MWh. 

Nijemci smiruju stvar

EU diplomati sudbinu plinovoda Sjeverni tok povezuju s Ukrajinsko-Ruskim konfliktom, bar je tako rekao Josep Borell, prvi čovjek vanjskih poslova EK. Ali, njemačka ministrica obrane upozorio je u četvrtak da se plinovod ne koristi kao pregovaračka zaloga u pokušaju da se riješi sukob između Ukrajine i Rusije, nazvavši ga "nepovezanim". Plinovod "ne bi trebao biti uvučen u ovaj sukob", rekla je ministrica obrane Christine Lambrecht za Inforadio, dodajući da se spor može riješiti samo pregovorima". Osvrćući se na razgovore Rusije i NATO-a u srijedu, kao i na sastanak sigurnosnog tijela OESS-a u četvrtak, rekao je da je ovo sada najbolja prilika, koju se mora iskoristiti, a ne pokušavati rješavati sukobe "nepovezanim projektima", kaže ministrica Socijaldemokratske stranke lijevog centra. 

Ambivalencija koja košta

Njemačka je uvijek imala ambivalentan stav o Sjevernom toku. Kancelar Olaf Scholz, također iz socijaldemokrata, je prvog dana svog mandata upozorio na posljedice po Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu, no, također je rekao da je to isključivo komercijalni projekt. Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock iz Zelenih rekla je da plinovod neće smjeti raditi ako dođe do nove eskalacije ukrajinske krize. Sjeverni tok završen je u rujnu, ali njemački regulator energije BNetzA rekao je da će se proces odobravanja plinovoda vjerojatno povući u drugu polovicu 2022. godine.