Sjedinjene američke države se pripremaju za nametanje sankcija plinskom projektu Sjeverni tok 2! Mediji koji su dobili nacrt javljaju da bi sankcije mogle biti nametnute vlasnicima brodova koji sudjeluju u podmorskom polaganju plinovoda u Baltiku. Riječ je o projektu koji razvijaju ruske i europske energetske kompanije i koji uglavnom dobro napreduje. Državni tajnik za energetiku Rick Perry najavio je zakon na inauguraciji novog ukrajinskog predsjednika u Kijevu. "Američki Senat će donijeti zakon, koji će biti potvrđen i u Kongresu, a predsjednik Trump će ga potpisati. Zakon će uvesti sankcije za Sjeverni tok", reako je Perry. 

Riječ je o projektu vrijednom 9,5 milijardi eura, koji se već gradi a trebao bi još jače povezati Njemačku i Rusiju, a SAD smatraju da će Rusija njime ojačati kontrolu nad opskrbom Europe energijom. Bilo kakve sankcije bile bi udarac na rusku ekonomiju koja se već pet godina nalazi pod sankcijama, a ruske kompanije nemaju pristup zapadnim bankama niti poslovanju na zapadu. 

Cijene plina će rasti

Plinsko polje Bovanenko, iz kojeg će se plinovod opskrbljivati plinom već je započelo podizati proizvodnju, a u tvrtki Nord stream kažu da su svjesni rizika sankcija, ali u njega ne vjeruju. Niti jedna ugovorna kompanija nije napustila posao zbog prijetnje sankcijama a Moskva ponavlja da nije riječ o političkom projektu. "Prijetnja sankcijama nije ništa drugo do otvorenog očitovanja nelojalne konkurencije", kaže Putinov glasnogovornik, javlja FT. U Kremlju drže da će projekt biti zaštićen neovisno o američkim sankcijama, a realizacija dobro napreduje.

Zanimljivo je da je Bloomberg prije šest dana javio da se kupci prirodnog plina u Europi trebaju spremiti za rizik od manjka plina na tržištu ove zime, iako ga trenutno ima u obilju. Velik broj stručnjaka smatra da će biti odgode u realizaciji projekta Sjeverni tok 2, te da će se produbiti jaz između Rusije i Ukrajine oko transportnih tarifa kroz Ukrajinu, a ugovor iz 2009. istječe krajem godine. Cijene plina ovog ljeta pale su na najnižu razinu u tri godine. Analitičari su vrlo oprezni u procjenama.