Njemačka Savezna vlada raspravlja o preuzimanju još većeg udjela u najvećem tamošnjem uvozniku plina Uniperu, javila je ta tvrtka u srijedu, budući da se suočava s financijskim poteškoćama izazvanim drastičnim smanjenjem opskrbe ruskim prirodnim plinom. 

S obzirom na "rastuće neizvjesnosti", sada se ispituje, među ostalim, mogućnost "izravnog povećanja kapitala koje bi dovelo do značajnog većinskog udjela Savezne vlade u Uniperu", kažu u toj tvrtki. 

Glasnogovornik Saveznog ministarstva gospodarstva i zaštite klime nije komentirao tu objavu, rekavši samo kako "traju pregovori s Uniperom... i pritom ne špekuliramo". 


Dugoročni ugovori 

Uniperovi problemi postali su značajni nakon što je Rusija primjetno smanjila svoje relativno jeftine isporuke plina Njemačkoj, što je povezano s ratom u Ukrajini. Zbog toga je Uniper morao ispunjavati dugoročne ugovore o isporuci skupljim plinom iz drugih zemalja, javlja njemačka novinska agencija dpa. 

U međuvremenu su cijene energije eksponencijalno rasle diljem Europe. 

Inače, u srpnju su Savezna vlada, Uniper i njegova matična tvrtka iz Finske Fortum dogovorili paket spašavanja vrijedan milijarde eura. On je uključivao mogućnost da Savezna vlada preuzme 30 posto udjela u Uniperu.