Puštanje u pogon plinovoda Sjeverni tok 2 neće pokriti rastuću potražnju za prirodnim plinom u Europi u budućnosti, izjavio je Andreas Schierenbeck, glavni izvršni direktor njemačke energetske tvrtke Uniper. Naime, zbog smanjenja proizvodnje na norveškim, britanskim i nizozemskim plinskim poljima u Sjevernom moru novi plinovod ispod Baltičkog mora neće sam moći pokriti potražnju. 

Istodobno, zbog povećane potražnje na europskom tržištu postoji prostor i za plin iz plinovoda i za ukapljeni prirodni plin (LNG)
Kada je pak riječ o samom projektu Sjeverni tok 2 i njegovom odvijanju, nema potrebe za nekim dodatnim financiranjem jer je već odavno provedena nabava svih potrebnih materijala i opreme.


Više ruskog LNG-ja

S druge strane, u razdoblju siječanj - kolovoz 2019. godine izvoz LNG-ja iz Rusije povećan je za 48,9% i dosegnuo je 39,9 mlrd. m3. To se ogleda i u odličnim poslovnim rezultatima dviju ruskih tvrtki koje se bave LNG-jem. Tako su prihodi od izvoza LNG-ja u tvrtkama Sakhalin Energy i Yamal LNG u razdoblju siječanj - kolovoz 2019. godine povećani za 46,2% i dosegnuli su 5,51 mlrd. dolara, kako to pokazuju podaci ruske Savezne carinske službe. 


I s Dalekog istoka i s Arktika

Tvrtka Sakhalin Energy je operator projekta Sakhalin-2 na dalekoistočnom ruskom otoku Sahalinu. Njezini su vlasnici ruski plinski div Gazprom (50%), britansko-nizozemski energetski div Royal Dutch Shell (27,5%) i japanske tvrtke Mitsui (12,5%) i Mitsubishi (10%) i upravo razvija dva naftno-plinska polja na sahalinskom šelfu: Piltun-Astohskoje i Lunskoje, čije se pridobive rezerve procjenjuju na 150 mil. t nafte i 500 mlrd. m3 plina. 

Tvrtka Yamal LNG je pak operator terminala za ukapljivanje prirodnog plina na polutoku Jamal na ruskom Arktiku, a u vlasništvu je ruske plinske tvrtke Novatek (50,1%), francuskog energetskog diva Total (20%), kineske naftne tvrtke CNPC (također 20%) i kineskog Fonda puta svile (9,9%). Na postrojenju se ukapljuje plin s polja Južno-Tambejskoje, a sastoji se od tri linije pojedinačnog kapaciteta 5,5 mil. t LNG-ja godišnje, dok bi četvrta linija trebala biti dovršena do kraja 2019. godine, objavila je ruska novinska agencija TASS.