Postupak za punjenje prve cijevi plinovoda Sjeverni tok 2 dovršen je u ponedjeljak, objavila je operativna tvrtka. "U skladu s planom i zahtjevima projekta, linija se puni takozvanim tehničkim plinom u volumenu od približno 177 milijuna prostornih metara, koji osigurava razinu tlaka u cjevovodu od 103 bara", objavio je Nord Stream 2 AG. Taj je pritisak dovoljan za početak transporta plina u budućnosti. Postupak ubrizgavanja plina za prvu cijev Sjevernog toka 2 započeo je 4. listopada. 

Koraci za puštanje u pogon druge cijevi i dalje su u tijeku, a tvrtka je odbila povećati isporuke u Europu mimo tog plinovoda, odnosno nije rezervirala dodatne kapacitete preko Ukrajine, te samo trećinu preko Poljske, što povećava nervozu na tržištu. Čeka se odluka njemačkog regulatora koji treba dati dozvolu za rad plinovoda.

Ruski Gazprom, koji je vlasnik Nord Stream 2 AG, najavio je 10. rujna završetak projekta koji bi trebao duž 1230 km plinovoda transportirati 55 mlrd. m3 prirodnog plina godišnje iz Rusije u Njemačku preko Baltičkog mora. Gazprom ga namjerava staviti u funkciju prije kraja ove godine. Plinovod Sjeverni tok 2 približava se svom radu jer je Moskva u više navrata izrazila svoju spremnost pomoći u ublažavanju trenutne energetske krize u Europi. Na sastanku s predsjednikom Vladimirom Putinom ranije ovog mjeseca, potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak predložio je da se među ostalim opcijama da prioritet pokretanju plinovoda Sjeverni tok 2.