Ruski Gazprom upravo je objavio da je danas u 8.45 takozvanim zlatnim varom završio prilonovod Sjeverni tok 2, čime je utvrđena još jedna važna plinska veza između ruskog i njemačkog tržišta plina. Gazprom je ranije najavio da bi do kraja godine kroz taj plinovod mogao transportirati nešto više od pet milijardi m3 plina, no početak isporuke ovisit će o njemačkom regulatornom tijelu, kako je jučer objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, piše TASS. 

"Vrijeme početka komercijalnih isporuka ovisi o stavu njemačkog regulatora. Očekujemo da će milijuni europskih potrošača uskoro moći primati ruski plin najkraćim, najekonomičnijim i ekološki prihvatljivim putem. Ugljični otisak transporta plina kroz Sjeverni tok 2 više je od pet puta niži u usporedbi s alternativnim pravcima, to je poznato. Svi dokumenti o ovom izračunu već su dostavljeni ", rekla je glasnogovornica Maria Zakharova.

Pritisci traju

Vrijedi napomenuti da je taj isti njemački regulator prije nekoliko dana dobio packu EU tijela za tržišno natjecanje i to baš vezano za Sjeverni tok 2 pošto se po mišljenju EU nije dovoljno angažirao oko pritiska na razdvajanje djelatnosti opskrbe od vlasništva nad plinom (tzv. unbundling), pošto je Gazprom suvlasnik infrastrukture. Pritisak na "unbundling" radi i njemački sud koji je presudio da bi se Gazprom trebao odreći udjela u plinovodu.

Gazprom je objavio da je spreman nastaviti isporuke preko Ukrajine, ali isključivo na komercijalnoj bazi i ovisno o kompetitivnosti alternativnih transportnih pravaca. Sjeverni tok 2 udvostručit će kapacitet isporuke pravcem Rusija-Njemačka na 110 mlrd. m3 plina godišnje.