Kompanija koja gradi plinovod Sjeverni tok 2 povukla je zahtjev iz 2017. za izgradnju plinovoda na glavnoj ruti koja prolazi kroz teritorijalne vode Danske, južno od otoka Bornholm i koncentrirat će se na sjeverozapadnu i juigoistočnu rutu, priopćila je kompanija Nord Stream 2 AD koja je o tome obavijestila i službene danske institucije. “Ovaj korak je bio nužan, jer više od dvije godine od trenutka podnošenja zahtjeva bivša Vlada Danske nikako nije pokazala da će odluka biti donijeta”, objasnio je izvršni direktor kompanije Matijas Varnig dodavši da u vodama četiri druge zemlje izgradnja plinovoda dobro napreduje. 

Druge varijante

Danski Energistyrelsen će nastaviti s obradom dva novija zahtjeva za dozvolu za prolazak plinovoda. Prvi od 2018. podrazumijeva cjevovod duž kontinentalnog pojasa sjeverozapadno od Bornholma, a drugi od travnja ove godine odnosi se na dva prijedloga za preusmjeravanje plinovoda jugoistočno od otoka. Budući da ova dva plana ne ulaze u danske vode, ona se mogu odbaciti samo zbog ekoloških razloga ili razloga ometanja transporta.

Danci namjerno usporili projekt


“Sjeverni tok 2” podrazumijeva izgradnju dva kraka ukupnog kapaciteta od 55 milijardi m3 plina godišnje od obala Rusije, kroz Baltičko more, do Njemačke koja postaje glavni plinski hub u Europi. Planirano je da novi plinovod bude izgrađen ove godine, a ostalo je da se dobije suglasnost za njegovu izgradnju na teritoriji Danske. Danske vlasti za sada ne mogu točno reći kada će izdati dozvolu za izgradnju plinovoda, pošto prvo treba dati ekološku procjenu i organizirati javne konzultacije. Prema mišljenju predstavnika “Nord streama 2”, Danska namjerno usporava realizaciju projekta koji za sobom povlači brojne kontroverze - moćne europske zemlje poput Njemačke i Francuske ga favoriziraju ali SAD je izrazito protiv jer projekt povećava europsku ovisnost o ruskom plinu.