Cijene prirodnog plina u Europi danas su porasle za čak 2,5%, nakon objave na londonskoj burzi ICE da je Gazprom odbio rezervirati dodatne tranzitne kapacitete kroz Ukrajinu i Poljsku za prosinačke isporuke u Europsku uniju. Prosinački plinski fjučers ugovori u nizozemskom TTF čvorištu skočili su na 966 USD/1000 m3, odnosno 81,2 eura po MWh, ali su se kasnije vratili na 954 USD, izvijestio je Tass, pozivajući se na podatke s ICE burze. 

Od početka trgovačkog dana rast cijena plina u Europi je preko 6,0%, dodaje se u informaciji. Ruska novinska agencija ranije je izvijestila da Gazprom nije rezervirao dodatne tranzitne kapacitete kroz Ukrajinu i Poljsku za prosinac na današnjim aukcijama, pozivajući se na podatke platformi RBP i GSA o rezultatima aukcija. Gazprom također nije rezervirao dodatne kapacitete za transport plina kroz Yamal-Europa plinovod preko Poljske u prosincu, prema platformi GSA. Na aukciji su ponuđene količine od 89 mil. m3 dnevno, dodaje se u objavi agencije Tass. 

Cijene fjučersa krajem listopada na TTF-u bile su čak 498% veće nego prije godinu dana. Fjučersima za isporuku u travnju 2022. trguje se trenutno po cijeni od 46 eura/MWh, a cijene za ljetne isporuke su oko 39,8 eur/MWh.