Chenireovov LNG terminal Corpus Christi, jedan od par terminala kojima se opskrbljuje Europa, dobit će novi izvor plina iz teksaškog Permskog bazena i to već 2024. Objavila je to tvrtka WhitWater Midstream koja će graditi novi plinovod koji bi mogao prihvatiti nove količine plina. Novi plinovod imat će maksimalni kapacitet na razini 1,7 Bcf dnevno, s mogućnošću proširenja na 2,5 Bcf dnevno. Naime, glavna poteškoća s većim količinama američkog plina iz škriljaca za svjetsko i europsko tržište je trenutno premali kapacitet plinovoda koji povezuje izvorišta s izvoznim terminalima za ukapljivanje. 

To je tek jedan od projekata gradnje novih plinovoda koji su trenutno aktualni. Tvrtka Whistler Pipeline s partnerima u svibnju je donijela konačnu financijsku odluku za 500 MMcf/d novih kapaciteta, što će povećati ukupne kapacitete na 2,5 Bcf/d do kraja 2023. Uz tu dogradnju očekuju se projekti u plinskoj infrastrukturi u Permskom bazenu koji će povećati kapacitete za oko 4,1 Bcf/d do 2024., a većina plina bit će transportirana prema terminalima u Meksičkom zaljevu i dalje. 

Porast potražnje

Potražnja za američkim LNG-jem snažno je porasla od 2020. i danas je na rekordno visokim razinama od oko 11,8 Bcf/d tijekom ove godine, pokazuju podaci S&P Global Commodity Insighta, i najvjerojatnije će rasti u narednim godinama pošto tvrtke grade nove terminale za ukapljivanje diljem obale Meksičkog zaljeva.  

LNG terminal Corpus Christi doprinijet će povećanoj potražnji, jer je Chenier u lipnju dobio konačnu investicijsku odluku za povećanje kapaciteta za 10 milijuna tona dnevno, što će do 2025. povećati ukupni kapacitete terminala na 25 milijuna tona godišnje. Plinovod koji će dovesti povećane količine do terminala gradit će se paralelno.