Europske tvrtke koje sudjeluju u projektu gradnje plinovoda Sjeverni tok 2 izložene su opasnosti od uvođenja američkih sankcija. Tako vlada SAD-a upozorava da su sve te tvrtke u velikom riziku i da zaustave svoje djelovanje na projektu dok nije kasno. 

U skladu s time, za danas, 14. siječnja ili sutra, 15. siječnja očekuje se da američko ministarstvo vanjskih poslova (State Department) objavi izvješće o tvrtkama koje sudjeluju u ostvarenju projekta. 


Očekivani završetak projekta - do kraja godine

Riječ je o tvrtkama koje pružaju usluge osiguranja, izvode radove na polaganju plinovoda ili ovjeravaju opremu i materijale za gradnju. Sve one sada se izlažu mogućnostima američkih sankcija ako s tim svojim poslovima ne prekinu. Kao jedna od tih tvrtki spominje se švicarska osiguravajuća kuća Zurich Insurance Group, koja se o tome još nije očitovala, baš kao ni projektna tvrtka Nord Stream 2 koja ostvaruje projekt.

Kada i ako bude konačno dovršen, Sjeverni tok 2 u svoje dvije cijevi omogućit će transport plina u količinama 55 mlrd. m3 iz Rusije izravno u Njemačku, ispod Baltičkog mora. Povezivat će plinske stanice Ust-Luga u Botničkom zaljevu u Rusiji i Griefswald na njemačkoj baltičkoj obali te će time zaobilaziti Ukrajinu i druge zemlje Srednje i Istočne Europe. Plinovod duljine 1220 km trebao je biti dovršen 2019., no sada se očekuje da u pogonu bude do kraja ove godine. 


I novi je američki predsjednik protivnik projekta

Projektu se oštro suprostavila dosadašnja američka vlada na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom. No, i novoizabrani predsjednik Joe Biden najavio je da će poduzeti sve što je u njegovoj moći da zaustavi daljnju gradnju plinovoda, izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.