Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici proteklog petka na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku kojom je dala suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distribucijske tvrtke na području FBiH, počevši od 1. studenog, koja iznosi približno 2.300 kuna za tisuću prostornih metara plina (599 KM/1.000 Sm3), odnosno 2,3 kune za prostorni metar (0,599 KM/Sm3). 

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost, izvijestila je Vlada FBiH

Tako prestaje vrijediti Odluka o davanju suglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina iz 2020. godine.

 

Odluka direktora 

U obrazloženju te odluke je navedeno kako je tvrtka Energoinvest Sarajevo Federalnom ministarstvu trgovine uputilo zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog plina prema distribucijskim tvrtkama u FBiH, a na što je mišljenje dalo i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije. 

Uz zahtjev je priložena i Odluka direktora Energoinvesta o utvrđivanju prodajne cijene plina za distribucijske tvrtke (povlaštene tarifne kupce). Energoinvest je u svojoj analizi, koja je dio zahtjeva, naveo kretanje prodajne cijene plina na tržištu u posljednjih godinu dana. 


Zajednički dogovori 

Također, valja naglasiti kako je prošli petak federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na konferenciji za medije u Sarajevu izjavio kako je napravljena analiza ukupnog povećanja cijene plina od Gazproma prema opskrbljivaču od početka ove godine do danas i taj iznos je oko 71,8 posto, javlja Vlada FBiH. 

"Došli smo u situaciju da se ova zadnja dva mjeseca moramo zajedno dogovoriti kako se cijena prema građanima ne bi mijenjala, odnosno da ispunimo naše obećanje. Zato smo razgovarali s kantonalnim ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša Enverom Hadžiahmetovićem, dvije kantonalne i dvije federalne tvrtke. Napravili smo model kako to učiniti, a da ne dođe do povećanja cijene do Nove godine. Za jednu i drugu odluku potrebne su suglasnosti Vlade FBiH i Vlade Kantona Sarajevo", rekao je.