"Umjesto da čekamo neizbježno, bolje se prilagoditi", rekao je Frans Timmermans, podtpredsjednik EK za europski Zeleni plan na konferenciji plinskog udružena Eurogas, dok je industriju upoznavo sa zakonodavnim planovima koje Komisija priprema za osiguravanje ugljične neutralnosti do 2050. 

Elektrifikacija je po njemu "krajnja igra u mnogim područjima", rekao je. "Prirodni plin još uvijek može igrati ulogu u prijelazu s ugljena na električnu energiju bez emisije. Ali želim biti kristalno jasan, fosilna goriva - i prirodni plin - nemaju održivu budućnost na duži rok. Za neke države članice u kojima ne postoje druge povoljne mogućnosti, plin će morati igrati ograničenu prijelaznu ulogu. Poljska je jedna od onih zemalja u kojima će to biti potrebno.", kazao je.  

Vodik u plinskoj mreži

Timmermans također ne vidi potrebu za novom infrastrukturom za transport prirodnog plina. Preuređivanje postojećih cjevovoda za transport vodika može se obaviti oko četvrtine troškova izgradnje potpuno novih cjevovoda, rekao je. Ali "elektrifikacija neće svugdje biti odgovor. Zrakoplovstvo, čeličane, teška avijacija i pomorstvo trebat će alternative, a čisti vodik mogao bi promijeniti stvari", rekao je. 

Na godišnjoj konferenciji udruženja plinske industrije Eurogas, njezin predsjednik Philippe Sauquet pozvao je na obvezujući cilj EU-a do 2030. godine za smanjenje intenziteta stakleničkih plinova u Europi za najmanje 20% u usporedbi s 2018. Sauquet, ujedno i Totalov predsjednik za plin i obnovljivce, zalagao se za obvezni cilj EU-a do 2030. godine s najmanje 11% obnovljivog plina. "Možemo primiješati do 20% vodika u smjesu plina i imati malo ili nimalo utjecaja na cijevi i plinske grijače na razini distribucije, a potrošači neće primijetiti nikakvu razliku", rekao je Sauquet. Europska komisija nedavno je zatvorila savjetovanje o promjenama plinskih pravila EU-a koje bi ovele udio dvije trećine obnovljivog i nisko-ugljičnog plina do 2050. godine.