Jučer je cijena prirodnog plina na nizozemskoj burzi TTF u samo par sati porasla s 149 EUR/MWh na više od 193 EUR/MWh, što je rast veći od 30%. Iako i dalje dobija plin iz Rusije, Njemačka je dala ovlasti za nabavu 1,66 milijardi vrijednog ukapljenog prirodnog plina. Transakcija će se dogoditi u vrlo kratkom roku, objavilo je tamošnje Ministarstvo gospodarstva. 

Austrija je objavila da Rusija trenutno isporučuje povećane količine plina te da najvjerojatnije želi iskoristiti jednostavniji postupak za plaćanje. Ministrica gospodarstva Margarete Schramboeck je izjavila da vjeruje da će Austrija i nakon što Rusija bude isključena iz međunarodnog platno prometa, moći kupovati plin. "I ako veće ruske banke budu isključene iz SWIFT-a, pojedina plaćanja će se moći obaviti ručno, to je kao da idete u banku i plaćate na šalteru, umjesto digitalne transakcije", prenosi Tanjug. 

Neometani tranzit

Europska unija uvela je brojne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu pa je tako kolateralna žrtva postao plinovod Sjeverni tok 2, koji je otpustio i sve zaposlenike. No, tranzit plina kroz Ukrajinu, goriva o kojem Stari kontinent ovisi, nije ometan i nije pod sankcijama. "Uniji je potreban plin iz Rusije, a Rusiji tržište, tako da su interesi da se isporuka ne prekida obostrani. Ni jedna ni druga strana nema alternativu. Gazprom je nastavio s isporukama preko ukrajinskih plinovoda poštujući važeći ugovor i nastavit će isporuke do iznosa 40 milijardi kubika godišnje" kaže ekonomist Srećko Đukić za „Politiku". 

Kada se radi o o Srbiji, sve količine plina stižu Turskim tokom, a u skladištu plina banatski dvor postoje rezerve za 22 dana, ako se crpljenje nastavi ovom dinamikom. Međutim, nikako ne treba zatvarati dotok plina preko Mađarske pošto se preko ove zemlje plin može kupiti na europskom tržištu. Kroz plinovod Jamal–Europa, periodično se nastavljaju direktne isporuke, u granicama ugovorenih. Jedina obustava desila se zbog Njemačkog reeksporta plina u Poljsku, piše Politika. Rusija, bez obzira na trenutnu situaciju želi održati imidž pouzdanog partnera. I u jeku Hladnog rata nikada ni bivši SSSR ni kasnije Rusija nisu prekidali opskrbu Europe energentima. Plin je veliko geopolitičko oružje ali je prije svega posao od prvorazrednog značaja za obje strane.