Na terminal za ukapljeni prirodni plin Lech Kaczyński u Świnoujściu na Baltičkom moru tijekom proteklog mjeseca pristalo je čak šest LNG tankera, izvijestila je poljska naftna i plinska skupina PGNiG. Taj rekordni mjesečni broj prekrcaja rezultat je intenziviranja uvoza LNG-a u cilju jačanja energetske sigurnosti Poljske

Od početka godine, PGNiG je u Świnoujściu prekrcao LNG s čak 20 tankera. To je za trećinu više nego u istom razdoblju prošle godine. 

Povećanje uvoza LNG-a odgovor je PGNiG-a na napetu situaciju na europskom tržištu plina uzrokovanu, među ostalim, agresijom Rusije na Ukrajinu i restrikcijama u isporuci goriva s istoka.

 

Kapacitet regasifikacije 

Ukupni obujam svibanjskih isporuka iznosio je 0,45 milijuna tona LNG-a, tj. 620 milijuna kubičnih metara prirodnog plina nakon uplinjavanja. 

Intenziviranje opskrbe korištenjem LNG terminala u Świnoujściu moguće je zahvaljujući njegovu proširenju koje provodi poljski operator plinske infrastrukture Gaz-System. Tako od ove godine kapacitet uplinjavanja u tom postrojenju iznosi 6,2 milijarde kubičnih metara (bcm) godišnje, što je za 1,2 milijarde kubičnih metara više nego prije tog ulaganja. 

PGNiG, koji je rezervirao puni kapacitet terminala, ove godine planira iskoristiti gotovo cijeli raspoloživi obujam proširenog postrojenja.