Međunarodna zajednica ne može osigurati energetsku sigurnost izbacujući Iran s tržišta plina, izjavio je zamjenik iranskog ministra za naftu Mohsen KHOJASTEH MEHR. Veličina iranskih rezervi plina smještaju Iran u središte međunarodnog plinskog tržišta, a Međunarodna agencija za energiju (IEA) je procijenila da Iran ima druge po veličini rezerve prirodnog plina na svijetu te da 60% dokazanih rezervi uopće još nije u proizvodnji. Međutim, zbog političkih razloga Iran se zaobilazi u velikim međunarodnim plinskim projektima, javlja novinska agencija UPI.
Istodobno je Iran objavio da je otkrio prvo naftno polje u Kaspijskom jezeru nakon više od 100 godina. Novo polje se nalazi na dubini od 1,5 km i trebalo bi sadržavati 10 mlrd. bbl nafte, što bi predstavljalo 7% ukupnih iranskih rezervi, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
No, japanski parlament je izglasao proširenje vladinog jamstva na 7,6 mlrd. dolara za tankerske tvrtke koje prevoze iransku sirovu naftu. Do tog poteza dolazi budući da zapadne osiguravateljske kuće od 1.7.2012. godine prekidaju s davanjem takvih jamstava jer stupa na snagu embargo, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.
Vezano uz to, Južna Koreja je objavila da će prestati uvoziti iransku naftu. Odluka je posljedica europske zabrane davanja ikakvih garancija za prijevoz iranske nafte zbog uvođenja embarga. Europske osiguravajuće tvrtke imaju monopol na osiguranje tankerske plovidbe jer pokrivaju 70 - 90% prometa. U 2011. Južna Koreja je uvezla 87,2 mil. bbl nafte iz Irana, što je za 20,1% više nego u 2010. godini, a sada je to djelomično zamijenjeno povećanim uvozom iz Iraka, Kuvajta, Katara i UAE-a, javlja novinska agencija UPI.