Talibanski režim u Afganistanu izgleda da je dogovorio prvu međunarodnu suradnju, a ona će biti u energetici. Naime, u Turkmenistanu je, nakon povratka njihove delegacije iz Afganistana, objavljeno da je talibanski režim dao potporu gradnji najvećeg turkmenistanskog strateškog međudržavnog plinskog projekta - gradnji plinovoda TAPI. Tim plinovodom plin bi se iz obilnih rezervi Turkmenistana mogao transportirati do Afganistana, Pakistana i sve do Indije. Zamjenik prvog čovjeka talibanske vlade Abdul Salam Hanfi rekao je da talibani podržavaju gradnju plinovoda kroz Afganistan te da će dati sigurnosne garancije za njegovu gradnju u nestabilnim dijelovima države. 

Turkmenistan pokušava progurati taj projekt već dugi niz godina, no problem je u kronično nestabilnim režimima na ruti, prije svega u susjednom Afganistanu. Afganistanska vlada još od 2010. priča da će dati osiguranje za gradnju tog plinovoda, no to se nije dogodilo tada, niti 2018. za vrijeme nemira, kada su talibani također pričali da će osiguravati gradnju. 

Plinovod TAPI zamišljen je za prijenos 33 mlrd. m3 plina u dužini 1.800 km kroz tri velike zemlje. Pakistan i Indija primali bi po 14 mlrd. m3 plina a Afganistan 5 mlrd m3 godišnje. Ta nestabilna planinska zemlja danas troši tek 200 mil. m3 plina. Nakon sastanka je objavljeno da bi Afganistan na transportu mogao zaraditi 500 mil. USD godišnje, dok se 2017. pričalo o milijardi USD od tranzita. Zapadni mediji pišu da bi Turkmenistanu bilo bolje da se preorijentira na projekt Transkaspijskog plinovoda (TCP), kojim bi plin mogao dostavljati plina žednom europskom tržištu.