Ruska plinska tvrtka Gazprom je odgodila donošenje odluke o izboru stranih partnera za rad na velikom plinskom polju Štokman za jesen 2012. godine. Gazprom obavlja završne konzultacije s potencijalnim partnerima o ovom projektu, a osim njega, u projekt su otprije uključeni i francuski naftni div Total i norveška naftna tvrtka Statoil koji su nezadovoljni kašnjenjem projekta i povećanjem troškova. Gazprom je procijenio da bi razvoj polja Štokman mogao stajati 40 mlrd. dolara. Stručni krugovi spominju da bi Statoil kao novog partnera radije vidio Shell umjesto Totala, koji je više puta javno kazao da bi se povukao iz projekta.
Istodobno je ruski predsjednik Vladimir PUTIN nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Viktorom JANUKOVIČEM izjavio da dvije zemlje nisu postigle sporazum o novim uvjetima plinskog ugovora. Međutim, razgovori će se o toj temi nastaviti. 
Ipak, dva su predsjednika potpisali pakt o strateškom partnerstvu i nekoliko drugih sporazuma, uključujući i onaj o pomorskom razgraničenju u tjesnacu Kerč, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.