Ruski plinski koncern Gazprom u ponedjeljak je priopćio da redovno isporučuje plin europskim kupcima preko ukrajinskog teritorija "Gazprom isporučuje plin kroz Ukrajinu redovno, u skladu sa zahtjevima potrošača", priopćeno je iz tvrtke. Samo tijekom današnjega dana očekuje se da će Gazprom, odnosno Rusija, preko Ukrajine europskim kupcima isporučiti 104,7 milijuna kubičnih metara plina. Ugovorne obveze Gazproma za tranzit preo Ukrajine u Europu za 2022. iznose 40 milijardi kubičnih metara, odnosno oko 110 milijuna kubika dnevno.

Sve veći broj europskih država odmiče se od ruskog plina, a najnoviji potez povukla je Bugarska. Desetgodišnji ugovor o opskrbi s Gazpromom toj zemlji istječe krajem ove godine, a vlast je najavila da će Sofija svoje potrebe za plinom zadovoljavati iz drugih izvora. Za koji mjesec očekuje se dovršetak plinskog povezivanja Bugarske i Grčke, koji će omogućiti povećanje uvoza plina za tri do pet milijardi m3 plina godišnje, te će povezati Bugarsku preko LNG terminala s prekomorskim plinskim tržištima, ali tek od 2023., kada bi terminal u Alekandropolisu trebao početi s radom. 

Bugarska je među zemljama s najdubljim vezama s Moskvom među EU članicama, a svoju će dobavu diverzificirati plinom iz Azebajdžana (trenutno 1 mlrd. m3 plina godišnje). Bugarska politika je najavila da će plin biti skuplji, piše Politico.