Francuska naftna i plinska tvrtka Total prva je velika energetska tvrtka koja investira u plin iz škriljaca u Velikoj Britaniji. Total je kupio udjel od 40% u dvije istražne koncesije u području Gainsborough Trough za koje se pretpostavlja da sadrži velike rezerve škriljaca. Operator u prvim istraživanjima na tim koncesijama je britanska tvrtka Igas koja se suočava s protestima ekoloških aktivista i lokalnog stanovništva koji su zabrinuti zbog korištenja hidrauličkog frakturiranja, javlja novinska agencija UPI.
Istodobno izvješće poljske državne revizije upućuje da bi po sadašnjoj stopi istraživanja plina iz škriljaca trebalo 12 godina do početka njegove komercijalne proizvodnje.
Da bi se to ostvarilo, trebalo bi imati oko 200 bušotina, upozorava se u izvješću poljskog Vrhovnog revizijskog ureda (NIK). Do sada je izdano 113 koncesija, međutim istraživanja se izvode tek na malom dijelu teritorija koji je odobren. U prosjeku, tvrtke koje su dobile koncesije postavljaju po jednu bušaću garnituru godišnje, a druge su na čekanju. Kao krivca za kašnjenje NIK ističe ne samo krizu, nego i neprimjereno reagiranje vlade. Trenutačno je potrebno 130 dana da se dobije dozvola za rad, iako za to objektivno ne bi trebalo više od 30 dana jer Ministarstvo za okoliš ne reagira brzo na potrebe tvrtki. Uz to, i neki dijelovi zakonodavstva nisu jasno definirani što doprinosi kašnjenju s odlukama i otežava situaciju tvrtkama koje bi željele uložiti u proizvodnju plina iz škriljaca, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.