Tri velike naftne tvrtke podnijela su ponude za dobivanje koncesije za istraživanje i proizvodnju plina u bloku Khan Asparuh koji se nalazi u bugarskim teritorijalnim vodama Crnog mora. To su američki ExxonMobil, francuski Total i kanadski Melrose Resources. Odluka o tome tko će dobiti koncesiju bit će donijeta krajem srpnja 2012. godine, a bugarska vlada se nada da će se na polju brzo pronaći velike rezerve. Prema planu aktivnosti, u rujnu 2012. bi trebao biti potpisan ugovor, a do kraja godine se trebaju analizirati postojeći geološki podaci, dok do kraja 2013. treba početi rad na prvoj bušotini. Koncesija za istraživanje važi 5 godina od potpisivanja ugovora, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
Istodobno, bi kineske tvrtke mogle prestati ulagati u bugarsku energetiku zbog nagle promjene u pogledu razvoja i financiranja projekata 'zelene energije', upozorava se u otvorenom pismu Bugarsko-kineske trgovinske i industrijske komore. Naime, smanjuje se otkupna cijena električne energije iz obnovljivih izvora za 20 - 30% iz vjetroelektrana i za više od 50% iz solarnih elektrana. Trenutačno kineske investicije u projekte obnovljivih izvora u Bugarskoj dosežu oko 110 mil eura.
Isto tako, državna plinska tvrtka Bulgargaz je spremna prekinuti isporuke plina toplani u Sofiji počevši od srpnja 2012. godine, ako toplana ne počne izmirivati dugovanja. Bulgargaz ima velikih poteškoća u naplaćivanju dugova od više tvrtki među kojima su najveći dužnici toplane u Sofiji, Burgasu, Plevenu i Vratsi, a početkom lipnja 2012. godine, ukupna nenaplaćena dugovanja dosegnula su oko 250 mil. eura.
Konačno, ministar gospodarstva, energetike i turizma Deljan DOBREV  je odbacio mogućnost da Bugarska napusti projekt plinovoda South Stream. Prije dva tjedna ministar Dobrev je potvrdio da Bugarska i Rusija još vode rasprave o tome kako financirati gradnju plinovoda, a sada je naveo kako će gradnja sekcije plinovoda preko Bugarske biti financirana kreditima. Prema izračunima iz 2010. godine, troškovi sudjelovanja u projektu za Bugarsku iznose 400 - 500 mil. eura, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.