"Procjenjuje se da će potražnja za LNG bunkeringom porasti na 9 mil. metričkih tona (mt) do 2025. godine, a nešto manje od 30 mil. mt do 2030. godine. Flota za opskrbu LNG-om narast će na više od 8.000 do 2030. godine iz postojeće flote od 556 brodova", smatra Alan Heng, direktor za Aziju u Pavilion Energy, govoreći na virtualnoj konferenciji Gastech u Singapuru. On drži da je utjecaj korona virusa na tržište LNG bunkeringa kratkoročan, što je rezultiralo sporijim rastom u izgradnji brodova i zamjeni flote. 

Niže marže

Nadalje, niže cijene nafte također su dovele do nižih marži između konvencionalnih goriva usklađenih s IMO 2020 i LNG-a, što je otežavalo ekonomsku opravdanost zamjene flote i novih goriva. "Ipak vjerujemo da su temelji LNG-a kao zelenijeg goriva i dalje snažni", rekao je Heng. Međutim, u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, nakon gospodarskih poteškoća u svijetu zbog pandemije, Pavilion očekuje da će se potražnja za LNG-om kao gorivom kretati u skladu s izvornim projekcijama postizanja 30-strukog povećanja potražnje u sljedećih deset godina a Singapur ima ambiciju postati glavno središte za LNG bunkering, objavio je SP Global. 

Štoviše, Heng je istaknuo mogućnost nižih troškova brodogradnje i cijena LNG-a koje bi tržište bunkeringa za LNG moglo iskoristiti za "repozicioniranje za budućnost". Zajedničke brige oko usvajanja LNG-a kao goriva za punjenje uključuju nedostatak globalne mreže, infrastrukture, razmjera i ekonomije te prisutnost većih troškova. 

"Ne slažemo se, mislimo da se s tim pitanjima rješava brzo i vjerujemo da će LNG s vremenom biti gorivo izbora za ovu industriju", rekao je. Što se tiče postojanja većih troškova, Heng je rekao da takvi protivnici možda nisu uzeli u obzir "troškove smanjenja ugljika i troškove za okoliš". Dalje je dodao da vlada i lučke vlasti igraju presudnu ulogu u uspostavljanju propisa koji će poticati zelena ulaganja i upotrebu čistijih goriva. 

Malo bunkeringa brod-brod

"Institucionalni ulagači i financijeri mogu dalje poticati brodovlasnike da prijeđu na niži ugljični otisak", dodao je Heng. Heng je naveo četiri glavna pitanja s kojima se LNG industrija mora pozabaviti kako bi olakšala rast tržišta bunkeringa za LNG. Ubrzanje razvoja infrastrukture za LNG bunker bilo bi ključno. "Većina (60) aktivnih lokacija za bunkering (isporuka LNG goriva) isporučuje LNG kamionima, a postoji samo 15 luka sposobnih za isporuku LNG-a brod-brod", rekao je, ističući da je bunkering LNG brod-brod ključan jer "ostaje najučinkovitiji način za isporuku količina bunkera oceanskim brodovima, posebno transkontinentalnim putovanjima na velike daljine", rekao je Heng, piše SP Global. 

Zajednički jezik

Iako se veliki napredak postiže u Europi i Aziji, s dodatnih 15 luka i 16 brodova za bunkering koji uskoro počinju s radom, potrebna su konstantna ulaganja u infrastrukturu za bunkering kako bi se postigla prognoza od 30 milijuna mt. za 2030. godinu, s procjenom još 100 brodova za LNG bunkering koji će se dodati postojećoj floti. 

Još jedan od glavnih izazova koje LNG industrija mora prevladati bila bi prilagodba komercijalnim ugovorima za LNG, kako bi se postigli "pogodni za svrhu s raznovrsnošću indeksa cijena, ponude i zakupa, kao i fleksibilnosti." Cilj Pavilion Energy-a je osmisliti standardne Opće uvjete kako bi se ugovaranje olakšalo. "Ne radi se o tome da se industrija LNG-a u potpunosti prilagodi kupcima i pruži im sve što žele, niti je obrnuto. Ovdje se radi o tome da dvije strane pronađu zajednički jezik za pronalaženje izvedljivih rješenja u novom poslovnom području", rekao je Heng.