Ruska plinska tvrtka Gazprom je potvrdila da je ukrajinska naftna i plinska tvrtka Naftogaz, prema nedavno postignutom sporazumu, uplatila 1,45 mlrd. dolara, što je dio duga za već isporučeni ruski plin. Prema sporazumu, Gazprom će isporučiti Ukrajini plin za zimu po cijeni od 0,378 USD/m3 za isporuke do kraja 2014. te po cijeni 0,365 USD/m3 za plin koji će se isporučiti u prvom kvartalu 2015. godine. Gazprom za to traži plaćanje unaprijed, a uz to Naftogaz još mora do kraja 2014. godine platiti 1,65 mlrd. dolara starog duga za plin.
Istodobno je Naftogaz najavio da će u buduće kupovati ruski plin samo kada ga zatreba, dok će mu europske tvrtke biti glavni dobavljači plina i zimi. Uvjeti ugovora dopuštaju Naftogazu da kupuje ruski plin za uravnoteživanje potrošnje u sustavu tijekom najveće potražnje. Stoga će ga kupovati samo ako domaća proizvodnja, uvoz iz Zapadne Europe i domaća skladišta plina ne budu mogli zadovoljiti potrošnju.
Konačno, ukrajinski premijer Arsenij JACENJUK izjavio je da je ukrajinska vlada spremna isporučivati plin i električnu energiju potrošačima u odmetnutim 'Narodnim republikama' u Donecku i Luhansku, ali će za to tražiti financijsku kompenzaciju nakon povrata kontrole nad njima. Kako je objasnio premijer Jacenjuk, trošak za plin i struju namirit će se iz sredstava planiranih fondova za socijalno zbrinjavanje i gospodarske poticaje u tim područjima, javlja ruski portal 'RIA Novosti'.