Ukrajina je napravila veliki skok prema svom cilju da postane regionalno plinsko čvorište, zahvaljujući programu tržišnih reformi koji su se ubrzali u mjesecima od izbora za predsjednika Vladimira Zelenskog 2019. Razdvajanje TSO-a, ukidanje reguliranih cijena i provedba mrežnih pravila su u tome odigrala ključnu ulogu. Ukrajina se može pohvaliti razgranatom cjevovodnom mrežom i oko 30 Bcm skladišnog kapaciteta, koje je sada odlučila koristiti na drugačiji način.

Implementacija virtualnih interkonektivnih točaka, koje grupiraju dvije ili više interkonektivnih točaka u jednu platformu koju je moguće rezervirati, na svojim granicama s Mađarskom i Poljskom pojačala je prekograničnu trgovinu plinom. U periodu siječanj - listopad 2020. Ukrajina je uvezla 15 Bcm iz Slovačke, Mađarske i Poljske. Od 2017. strani trgovci imaju dozvolu skladištiti plin do tri godine bez ikakvih poreza i carina, a uskladišteni plin može biti prodan i izvezen iz Ukrajine bez nameta. Porezi se plaćaju samo kada su uskladištene količine prodane Ukrajini ili tamošnjim tvrtkama. 

Ovo je dobro polazište za uspostavljanje likvidnog čvorišta, a zemlju je prošlog mjeseca potaknulo odobrenje Energetske zajednice JI Europe koja je proglasila spremnom da postavi temelje trgovinskog mehanizma za razmjenu plina koji bi mogao prerasti u središte za središnju i jugoistočnoj Europi. Međutim, potrebno je više raditi na jačanju povjerenja na tržište koje je još uvijek narušeno netransparentnošću i čestim regulatornim promjenama, objavio je Gas Matters.