Ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović sudjelovao je na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku koje je održano 26. srpnja ove godine u Bruxellesu. Naime, u nastojanju za povećanjem sigurnosti opskrbe energijom u Europskoj uniji, ministri zaduženi za energetiku članica EU-a postigli su politički dogovor o prijedlogu Uredbe Vijeća o koordiniranim mjerama, odnosno o dragovoljnom smanjenju potražnje za prirodnim plinom za 15% tijekom zime 2022./2023.

Spomenuta Uredba predviđa mogućnost pokretanja 'uzbune na razini EU' o sigurnosti opskrbe plinom i u tom bi slučaju smanjenje potražnje za plinom postalo obvezujuće. Svrha smanjenja potražnje za plinom predstavlja mjeru ušteda uoči zime kako bi se zemlje EU-a pripremile za moguće prekide opskrbe plinom. Vijeće je u tom kontekstu omogućilo određene iznimke i odstupanja od cilja smanjenja, kako bi se uvažile specifičnosti pojedinih članica EU-a i osigurala ravnoteža smanjenja potražnje plina i povećanja sigurnosti opskrbe. 

Hrvatska podržava takve mjere i Vlada će izdati smjernice za postizanje ušteda koje na dragovoljnoj osnovi mogu poduzeti svi potrošači: kućanstva, javne ustanove i industrija. "Smatramo to prvim korakom u smanjenju potražnje energenata i osiguravanju sigurnosti opskrbe i za građane i za gospodarstvo," ističe ministar Filipović.

U Bruxellesu su ministri razmijenili mišljenja o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, inicijativama koje je 20. srpnja predložila Europska komisija u okviru paketa 'Štednja na plinu za sigurnu zimu', o svojim nacionalnim mjerama i planovima za nepredviđene situacije i o daljnjim kratkoročnim radnjama za jačanje sigurnosti opskrbe energijom u EU-u. Pri tome je ministar Filipović naglasio je kako će Hrvatska, osim ulaganja u obnovljive izvore, pokrenuti aktivnosti usmjerene na jačanje kapaciteta terminala za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) i plinovoda prema susjednim zemljama i ubrzati te procese, čime će se osigurati dugoročna stabilnost.

Uz to, tijekom neformalnog ručka europski ministri zaduženi za energetiki razgovarali su i s ukrajinskim ministrom zaduženim za energetiku Germanom Galuščenkom o energetskoj suradnji EU-a i Ukrajine, a na marginama Vijeća za energetiku ministar Filipović sastao se s povjerenicom za energetiku Kadri Simson, s kojom je razgovarao o budućim energetskim projektima u Hrvatskoj i projektima u sklopu plana REPowerEU, objavilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.