Na globalnom tržištu se količina umjetnih gnojiva sve više smanjuje, a cijene još od lipnja vrtoglavo rastu. Uzroka je više, a najveći je ozbiljna kriza u proizvodnji plina i drugih energenata. Tako je otopina urea amonijevog nitrata (UAN) u njemačkim uvoznim lukama početkom ovog mjeseca koštala gotovo 400, a urea čak 600 eura po toni, navodi Agrarheute. Cijene za amonijev nitrat i kalcij amonijev nitrat u sjeverozapadnoj Europi već su premašile poskupljenja od 2007. do 2008. godine. 

Pod pritiskom su kako proizvođači agrokemikalija tako i poljoprivrednici, posebno ratari čije su žitarice ove godine postigle više vrijednosti, ali su s druge strane naglo porasli troškovi repromaterijala. Nedavno je i kemijski div BASF značajno smanjio svoje proizvodne kapacitete za gnojiva zbog visokih cijena prirodnog plina. "Naša će tvrtka pratiti razvoj cijena energenata i u skladu s tim prilagođavati proizvodnju amonijaka", priopćili su iz ove tvrtke navodeći da ga u pogonima u Antwerpenu u Belgiji i Ludwigschafenu u Njemačkoj već proizvode manje, objavio je Agroklub. 

BASF i Yara gase proizvodnju

BASF-ova je odluka posljednja u nizu najava zatvaranja tvornica i smanjenja kapaciteta jer se sektor bori s gubitcima zbog visokih troškova prirodnog plina, koji i dalje rastu. Na britanskom tržištu vlada opći kaos, a ondje se očekuje daljnje zatvaranje energetskih tvrtki. Već ih je devet bankrotiralo. Tako je američki proizvođač CF Industries bio prvi koji je prije tri tjedna zatvorio svoja dva pogona u Velikoj Britaniji u Inceu i Billinghamu, pri čemu je potonji ponovno pokrenut zahvaljujući financijskoj pomoći britanske vlade kako bi tvrtka opskrbila klaonice i prehrambenu industriju ugljikovim dioksidom. 

Ubrzo nakon toga, jedan od najvećih svjetskih proizvođača dušičnih gnojiva, Yara International najavila je da namjerava zatvoriti oko 49% europskih kapaciteta za proizvodnju amonijaka. Trenutno se roba uvozi iz drugih pogona, što naravno povećava cijenu. Nadalje, uprava najvećeg španjolskog proizvođača gnojiva Fertiberia od ovog mjeseca planira zatvoriti pogone na lokaciji Palos de la Frontera. I austrijska grupa Borealis AG također je najavila da smanjuje proizvodnju u Europi, a isto je i s ukrajinskom tvrtkom OPZ. Visoke cijene plina okidač su za trenutnu krizu, a mnogi analitičari vjeruju da bi ona mogla potrajati određeno vrijeme. One su također povod za poskupljenje i drugih energenata poput goriva, električne energije i lož-ulja.