Za punjenje plinskog skladišta Okoli bit će potrebno cca 400 milijuna eura, rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić za N1. Vlada je predloženim rebalansom proračuna za ovu godinu za nabavu plina zasad predvidila iznos od 75 milijuna kuna, a ta je stavka "otvorena", objavljeno je jučer. Ključna će biti jamstva, jer se nabava plina očito treba raditi kreditnim zaduženjem. Kada je pak riječ o jamstvenom dijelu, ukupni iznos doseže 1,1 milijardu kuna, izjavio je Marić, dodajući da će cjelokupni model za osiguranje opskrbe plinom za iduću sezonu biti predstavljen kada bude do kraja uobličen. 

Istaknuo je da je cilj pronaći model koji će značiti adekvatno punjenje kapaciteta i osiguravanje sveg potrebnog za sigurnu iduću sezonu grijanja, a na modelu rade i resorno ministarstvo, zatim ono financija, HBOR, kao i predstavnici opskrbljivača plinom. Kako je pak rekao danas za N1 od jamstvenog fonda vrijednog 1,1 mlrd. kn, 100 milijuna bit će namijenjeno za opskrbljivače plinom koji kupuju plin za potrebe kućanstava. 

Marić je indirektno potvrdio da će glavninu dobave plina za punjenje skladišta odraditi HEP.  Za punjenje plinskog skladišta Okoli većim dijelom bit će zadužen HEP, koji će trebati popuniti dvije trećine skladišta čiji radni volumen iznosi 553 mil 3 plina. Kako je ranije rečeno, tek trećinu skladišta popunili bi neki tržišni zakupci skladišta, jer im je trenutno neisplativo utiskivati plin pa će tu ulogu morati odraditi HEP u interesu sigurnosti opskrbe. Cijene plina na burzama kreću se oko 106 EUR/MWh, za isporuke u lipnju su na 109 EUR/MWh, što za kolovoz raste na 111 EUR/MWh, a četvrti kvartal ove godine pada na 102 EUR/MWh. Dakle, na kupovini i utiskivanju plina u skladište trenutno se gubi novac. Hrvatska još nije započela s punjenjem plinskog skladišta, a europska skladišta su trenutno na 38% popunjenosti.