Članovi vladajuće koalicije podržali su Vladin plan ublažavanja cijena plina nakon 1. travnja, rekao je u utorak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon koalicijskog sastanka, na kojemu je to bila jedna od tema. "Saborska većina složila se s prijedlogom da Vlada u kontekstu povećanja cijena energenata koje nas očekuje od 1. travnja ove godine, reagira na nekoliko područja prije svega štiteći najugroženije građane i apsorbirajući dio udara prema HEP-u kao i dio udara kroz porezno rasterećenje cijena", rekao je Ćorić. Detalje Vladina plana najavio je tek za iduće tjedne. 

Prema od ranije poznatom Vladinom planu, reagirat će se povećavanjem i proširenjem obuhvata vaučera socijalno ugroženima (struja+plin, vjerojatno), preispitivanjem stavki koje ulaze u konačni izračun cijene plina ili struje te smanjivanjem PDV-a koji je na plinu 25%. 

"Držimo da ćemo od 1. travnja imati znatno blaži udar iz zemalja EU-a kod kojih su cijene plina i struje zadnjih godinu dana povećane i za više od 50%", rekao je. Nije konkretno odgovorio koje su procjene ministarstva o rastu cijena plina kućanstvima nakon 1. travnja, ali rekao je plin neće poskupjeti "ni pet puta niti sto posto". I dalje nema informacija hoće li biti kakve pomoći prema poduzetništvu koje je anekse od GPZ Opskrbe dobilo još u zadnjem kvartalu 2021., a nema ni odgovora kako će se pomoći institucijma izvan Zagreba koje su suočene s većim računima koje ne mogu platiti. Samo za bolnice i škole u Zagrebu reakcija bi trebala uslijediti u dogovoru Grada, plinare, HEP-a i Vlade.