Zveckanje oružjem oko Ukrajine se nastavlja, a sukob ulazi i u domenu energetike. Američki dužnosnici rekli su članovima Kongresa da imaju dogovor s Njemačkom oko zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu, rekao je Reutersu u utorak viši pomoćnik u Kongresu. Inače, taj plinovod, koji bi trebao udvostručiti količine ruskog plina koje stižu u Njemačku, još nije operativan, jer Njemačka inzistira na vlasničkom razdvajanju operatora plinovoda u skladu s Trećim energetskim paketom. Sukob koji se zaoštrava u pozadini, osjeti se i na cijenama energije.

Cijene plina u Europi vrlo su visoke mjesecima, a plinska skladišta nisu optimalno popunjena. Trenutno se cijene plina, za mjesec unaprijed na zapadnim burzama porasle su 7,4% i kreću se oko 103 eur/MWh jer se očekuje pad isporuka iz Norveške, dok je dotok iz Alžira prekinut. Opskrba plinom iz Rusije je sada stabilna, ali ispod razina od prošle godine, s tim da Gazprom nije popunio svoja europska skladišta kako se priželjkivalo. Plinska "prognoza" za zimu i iduću godinu sugerira manjak isporuka i visoke cijene. Rusko-Ukrajinski ratni sukob iznimno bi zaoštrio opskrbu energentima, naftom i plinom, i njihovu cijenu povećao te tako produbio aktualnu gospodarsku krizu i inflaciju. O političkoj destabilizaciji Europske unije na čijim granicama bi bilo ratno stanje, da se uopće ne govori. 

NATO ne može u Putinovo dvorište

Bijela kuća je priopćila kako je Njemačka preuzela obveze oko plinovoda Sjeverni tok 2 koji vodi od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora u slučaju agresivnih istupa Rusije. Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio na "snažne ekonomske i druge mjere" kao kaznu ako Moskva započne vojni sukob, priopćila je Bijela kuća. 

Ruski predsjednik Putin je dan nakon sastanka s Bidenom u utorak eksplicitno rekao da Rusija neće prihvatiti učlanjenje Ukrajine u NATO te da Rusija ima pravo braniti svoju sigurnost, jer će Ukrajina na granicama rasporediti svoje oružje uđe li u NATO. Moskva predlaže da će za tjedan dana poslati prijedloge za rješavanje te situacije te da želi uključenje SAD-a u rješavanje sukoba, ali ističe da su sugestije da Rusija planira napad na Ukrajinu provokacije. "Rusija vodi miroljubivu vanjsku politiku no ima pravo braniti svoju sigurnost, adopustiti da se NATO približi ruskim granicama i pritom ne reagirati bilo bi kriminalno", reako je Putin naglasivši da je NATO blok odabrao konfrontaciju s Rusijom. 

Vojnici NATO-a

Danas je američki predsjednik Biden izjavio da slanje američkih vojnika u Ukrajinu kako bi odvratili od mogućeg ruskog napada "nije na stolu" te je rekao da će doći uskoro do sastanka Rusije i NATO članica. Ako Rusija napadne Ukrajinu, američka vlada brzo će pojačati istočno krilo NATO saveza pregrupiranjem američkih vojnika koji su već u Europi umjesto slanja novih iz drugih dijelova svijeta, piše Reuters iz pouzdanih izvora. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije u utorak kazao je kako bi SAD u slučaju invazije u Ukrajinu pojačao prisustvo NATO snaga na mjestima poput Baltika. Dodao je kako bi SAD, koji već vojno pomaže Ukrajini opremom, mogao Kijevu poslati dodatnu obrambenu pomoć. 

Inače, Njemačka ima odlične ekonomske veze s Rusijom i najavili su otvaranje "vodikove diplomacije", državnog ureda za promociju vodikove energetike u Moskvi.