Srbiji je stiglo još jedno upozorenje Energetske zajednice JI Europe zbog kašnjenja reorganizacije monopolističkog  "Srbijagasa". Polovinom listopada najavljuju se i kazne ako se do kraja godine taj posao ne završi. Sankcije Srbiji mogle bi biti ograničavanje glasačkog prava u tijelima Energetske zajednice, a Ministarski savjet ove organizacije mogao bi čak predložiti EK da reducira financiranje projekata energetske infrastrukture u Srbiji, kaže za Radio Slobodna Europa Andrius Simkus, stručnjak za plin iz Sekretarijata Energetske zajednice.  "Rok je bio još 2012. godine, dakle, kašnjenje je vrlo ozbiljno. Ono što Srbija, kao i bilo koja druga ugovorna strana s Energetskom zajednicom, treba napraviti je odvajanje poslovanja prijenosa prirodnog plina od bilo koje komercijalne aktivnosti, u slučaju Srbije, od opskrbe, u posebnu tvrtku", ocijenjuje Simkus. Komercijalna djelatnost mora biti ravnopravna s drugim konkurentima na tržištu, čega sada nema s obzirom da je "Srbijagas" apsolutni monopolist. Suglasnost za reorganizaciju "Srbijagasa" Vlada Srbije dala je prošle godine i ta tvrtka je razdvojila djelatnosti a tvrtka nastavlja reorganizaciju, izjavio je ministar energetike Srbije Aleksandar Antić. Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa", ističe da zbog opsega posla reorganizacija zahtjeva još vremena. "U toku je financijsko restrukturiranje i popis imovine, kako bismo znali čime raspolažemo. Dvije nove firme su već formirane", izjavio je Bajatović. Andrius Simkus, međutim, kaže da je novoosnovana tvrtka nije u stanju samostalno poslovati. 
 "U 'Srbijagasu' jesu osnovali novu tvrtku koja će vjerojatno postati operator prijenosnog sistema, ali taj posao još nije završen. To je čisto fiktivna tvrtka, sa samo jednim zaposlenim, i to direktorom koji je došao iz 'Srbijagasa', što je protivno pravilima. Ta tvrtka nema kapacitete, nema imovinu niti je funkcionalno sposobna obavljati djelatnost prijenosa", ukazuje Simikus. 
Vladimir Medović, docent na novosadskom Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, za RSE otkriva da reorganizacija "Srbijagasa" kasni gotovo čitavo desetljeće. Taj rok je, kaže Medović, bio još srpanj 2007. godine, pa je produžen na 2012. godinu, a kako ni do tada posao nije završen, Sekretarijat Energetske zajednice je godinu dana kasnije pokrenuo spor protiv Srbije. U rujnu 2014. godine Ministarski savjet Energetske zajednice je odlučio da Srbiju proglasi odgovornom zbog kršenja obaveza iz ugovora o osnivanju Zajednice. Zatim je Srbiji ostavljeno da do kraja lipnja prošle godine izvrši pravno i funkcionalno razdvajanje djelatnosti u "Srbijagasu" i u "Jugorosgasu". S obzirom da ni do tada posao nije završen, podsjeća Medović, rok je produžen do kolovoza ove godine, ali – obaveza još nije ispunjena. U međuvremenu osnovane su dvije kompanije – "Transportgas" i "Distribucijagas", ali ni time nisu izvršene obaveze kompletnog pravnog i funkcionalnog razdvajanja djelatnosti. 
Zašto prilagođavanje europskoj energetskoj regulativi u Srbiji kasni gotovo čitavo desetljeće? U čijem je interesu usporavanje reorganizacije "Srbijagasa"? Odgovarajući na ova pitanja, Vladimir Medović najprije lakonski konstatira: "U suštini, ovaj slučaj je paradigma procesa europskih integracija Srbije. Oko ovog pitanja prepliću se interesi Europske unije i Srbije, te Srbije i Rusije. Ne treba zaboraviti da je Rusija izuzetno značajan, ako ne i dominantan, igrač na energetskom tržištu Srbije. Očigledno Rusiji nije odgovaralo da Srbija izvrši razdvajanje djelatnosti i time otvori svoje tržište i drugim konkurentima, pa je preko svojih utjecaja u Srbiji osigurala da dođe do usporavanja ovog procesa", zaključuje Vladimir Medović.