Radovi na otpremnom plinovodu LNG terminala Zlobin – Omišalj počeli su sredinom prosinca prošle godine te se istodobno odvijaju na čitavoj trasi plinovoda. 

U ovoj fazi gradnje gotovo sve cijevi već su zavarene, položene u rov i zatrpane. Radovi se, također, izvode na plinskim čvorovima te blokadnim stanicama Voz i Bobuši. 

Polaganjem cijevi na dno Tihog kanala kod Omišlja na Krku na dubinu od 55 metara, u kolovozu su završeni radovi i na 750 metara dugoj podmorskoj dionici plinovoda. Time je uspješno dovršen tehnički najsloženiji zahvat na izgradnji tog 16,7 km dugog plinovoda, priopćeno je iz Plinacra


Dobra priprema 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić prilikom ovotjednog obilaska gradilišta izrazio je zadovoljstvo činjenicom da radovi na otpremnom plinovodu teku planiranom dinamikom unatoč pandemiji koronavirusa te da se završetak gradnje očekuje do kraja godine. Time će, kada LNG terminal postane operativan, biti osigurana otprema plina s terminala. 

Investicija je to vrijedna 440 milijuna kuna, sufinancirana sredstvima europskih fondova u iznosu od gotovo 16,5 milijuna eura. 

Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar je, među ostalim, rekao kako se zahvaljujući dobroj pripremi i radu djelatnika Plinacra i izvođača radova, koji su često radili i u više smjena, ovaj projekt dovršava u iznimno kratkome roku.