Rafinerija nafte Brod u rujnu je završila gradnju plinovoda dužine 5,5 kilometara u koji je uloženo 4,9 milijuna eura. 

Anatolij Кaraljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod, istaknuo je kako je prirodni plin stigao u tu rafineriju koja će ga, u prvoj fazi, koristiti isključivo za vlastite potrebe. On je dodao kako su završene i pripreme za puštanje u rad plinske kotlovnice

Uvođenjem tog energenta, priopćeno je iz Rafinerije nafte Brod, ostvaruje se bitan pozitivan, ekološki učinak - smanjenje emisije štetnih plinova, i to CO2 za 27 posto i N2О za čak 83 posto. Ranije je objavljeno da je Crodux zaključio desetgodišnji ugovor za opskrbu plinom na razini 700 mil. kWh/godišnje, što je oko 75 mil. m3 godišnje. 

Nakon što su pribavljene neophodne dozvole i licence te ispunjeni svi zakonski uvjeti, napomenuo je, ta rafinerija je od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade Republike Srpske dobila uporabnu dozvolu. 

"Sljedeća faza je izgradnja postrojenja za proizvodnju stlačenog plina", naglasio je, najavivši kako će se tako dobiti novi proizvod – stlačeni plin za benzinske postaje, ali i druge potrošače. Krajem srpnja Karaljus je izjavio da rafinerija više neće prerađivati sirovu naftu te će preći na proizvodnju stlačenog prirodnog plina a od iduće godine i polimernog bitumena. Bitumen se u rafineriji neće proizvoditi već će se dopremati i miješati s drugim sirovinama, što ne bi trebalo utjecati na onečišćenje zraka.